Pulski proracun za 2011. ispod 370 milijuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi reflektori i semafor na "Drosini", radni sastanak s novim procelnikom Konzervatorskog odjela Zoranom Glivarecom, potpisivanje aneksa kolektivnih ugovora u gradskoj upravi, vrticima i kulturi, izrada proracuna za iducu godinu, samo su neke od tema o kojima je bilo rijeci na redovnim mjesecnim susretima gradonacelnika Borisa Miletica i novinara.

Kako je pritom rekao, trenutno se snage koncentriraju na izradu proracuna za 2011. Prvi prijedlog stigao je na njegov stol 14. listopada, a zakonski rok nalaže da se do sredine studenog prijedlog proracuna uputi na Gradsko vijece, a ono, pak, ima rok za usvajanje do kraja godine.

- Iz smjernica za sastavljanje proracuna koje je Ministarstvo financija dužno donijeti do svibnja tekuce godine, a ove su godine usvojene tek u listopadu, išcitavamo da ce za još 1,5 posto pasti porez na dohodak. To znaci da ce nam ti prihodi biti još manji, a mi cemo se u iducih dva-tri tjedna muciti koje programe cemo na rashodovnoj strani srezati da bi financiranje sveli u nove okvire s prihodovne strane.

U svakom slucaju, proracun za 2011. godinu bit ce manji i od ovogodišnjeg rebalansiranog (372 milijuna kuna op.a.). Plan je da se ne zadire u socijalni dio i da se najmanje uskrate oni programi koje koristi najveci broj korisnika, odgovorio je gradonacelnik na novinarsko pitanje.

S novim celnim covjekom Konzervatorskog odjela u Puli imao je, kaže Miletic, radni sastanak na kojem je dogovoren novi pristup i komunikacija što je, po njegovim rijecima, izuzetno važno u situaciji kada Puli predstoji investicija dovršetka obalnog kolektora gdje je sondiranje u tijeku, ali se vec zna da su moguci arheološki nalazi.

Miletic kaže da ce svakako zaštititi nalazište, ali i dovršiti projekt koji je prijeko potreban za kvalitetan život gradana. Spomenuo je, takoder, potpisivanje aneksa kolektivnih ugovora, ali i cinjenicu da u ponedjeljak pocinje novi krug pregovora u Vodovodu.

- Vrlo je važno da u trgovackim društvima materijalna prava budu ujednacena tim više što su osim Luke i Castruma svi ostali monopolisti na tržištu i nemaju konkurencije, rekao je Miletic.

Na upit novinara kako komentira tvrdnju sindikalnog celnika da pokušava zavaditi gradane i radnike komunalnih društava, odgovorio je da mu nije cilj nikoga zavaditi, ali da treba baratati cinjenicama.

- Kako ja pokušavam zavaditi gradane tražeci da se u teškoj ekonomskoj situaciji materijalna prava ujednace i svedu na prihvatljivu mjeru, odnosno da je vrijeme štednje, a ne povecanja placa i drugih materijalnih prava?!

Kako onda sindikalni celnik može gradanima objasniti njihov zahtjev da se poveca cijena komunalnih usluga da bi se iz tih prihoda alimentirale place, što je izravno udar na standard gradana, ili da treba smanjiti izdvajanja za sport da bi se isplatila božicnica djelatnicima Vodovoda. Dakle, neka daju argumente, a ne komentiraju što ja mislim, rekao je Miletic.

Govoreci o novom osvjetljenju na stadionu, naglasio je da je dobiven poseban efekt, dosad nedoživljen u Puli, a da je i semafor vrhunski i gotovo na razini kinoprojekcija.

- Korak po korak moram reci da privodimo kraju investiciju koja je pocela prije 17 godina. Nedostaje još ugovaranje videonadzora i tehnicke zaštite što je preduvjet za licenciranje. No, cim se postave stolice i natkrije zapadna tribina i uredi okoliš do kraja, a što ocekujemo za nekoliko tjedana, zatražit cemo tehnicki pregled i uporabnu dozvolu za stadion.

Hrvatski nogometni savez potom daje licencu, dok sam za pomocne terene doznao da bi im FIFA mogla dodijeliti dvije zvjezdice što je visoki rang za travnate terene, rekao je Miletic. (S. ZRINIC TERLEVIC)

Poznati kandidati za direktora Tržnice
Za direktora Tržnice pristigle su tri ponude i sve tri udovoljavaju traženim uvjetima. Ponude su predali Walter Kapov, Maja Tomišic i Renato Perc, a tko ce biti odabran, odlucit ce se na Skupštini Tržnice zakazanoj za petak 29. lipnja. Potom slijedi upis u Trgovacki registar i primopredaja dužnosti.

Zanimljivo je da su ovih dana gradonacelniku upucene dvije peticije, jednu potpisuje 29 zakupaca Tržnice, a drugu 15 djelatnika Tržnice, kojima traže da imenovana vršiteljica dužnosti direktora Mirjana Bencic ostane na toj poziciji. Medutim, ona je gradska procelnica i nije ju bilo moguce imenovati direktoricom Tržnice.


Podijeli: Facebook Twiter