Pulski proračun povećava se na 422 milijuna kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na dnevnom redu prve "prave" sjednice Gradskog vijeća nakon konstituiranja u četvrtak naći će se prijedlog rebalansa gradskog proračuna za ovu godinu. Krajem prošle godine proračun za 2017. godinu usvojen je u ukupnom iznosu od gotovo 420,5 milijuna kuna, a rebalansom se on povećava za 0,40 posto i iznosit će nešto više od 422 milijuna kuna. Kao razlog rebalansa navodi se potreba uravnoteženja prihoda i rashoda vezano za ostvarenje prihoda i procjene ostvarenja do kraja godine, nastanak novih obveza za gradski proračun, te zbog potrebe preraspodjele pojedinih proračunskih rashoda.

Manji prihodi od prodaje zemljišta

- Grad Pula, predloženim izmjenama i dopunama, povećava proračun za 2017. godinu za 1.696.183 kune, odnosno za 0,40 posto te će on u konačnici iznositi 422.165.246 kuna. Razlog povećanja leži u potrebi uravnoteženja prihoda i rashoda, a usko je vezan za ostvarenje prihoda te procjene ostvarenja do kraja godine, kao i zbog potrebe preraspodjele pojedinih proračunskih rashoda te nastanka novih obveza za gradski proračun. Isto tako, potreba uravnoteženja proizlazi i iz odredbi Zakona o izvršavanju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2017. godinu u kojem je utvrđeno da će se jedinicama lokalne, područne (regionalne) samouprave tijekom tekuće godine, iz državnog proračuna, isplaćivati pomoć u visini razlike između prihoda od poreza na dohodak koji su se ostvarivali tijekom 2016. godine te prihoda od poreza na dohodak koji će se ostvarivati tijekom 2017. godine, pojašnjava u uvodu pročelnica Upravnog odjela za financije i opću upravu Vesna Sajić.

Razliku, kako kaže, utvrđuje Ministarstvo financija.

- Razlog ovih izmjena i dopunama proračuna, koje su minimalne s obzirom na ukupan iznos predloženih izmjena, je ukazana potreba za osiguravanjem sredstva za realizaciju odrađenih projekata koji će se većim dijelom odvijati tijekom ljetnim mjeseci, pojašnjava pročelnica Sajić.

Plan prihoda temelji se na ostvarenju prihoda za razdoblje siječanj - svibanj 2017. godine te procjeni ostvarenja do kraja godine. Inače, prihodi od poreza smanjuju se za 8,4 milijuna kuna ili 5,9 posto i iznose 133,92 milijuna kuna. Smanjuju se i prihodi po osnovi poreza i prireza na dohodak 5,7 milijuna kuna ili 4,72 posto i iznose 115,15 milijuna kuna. Porez na dohodak smanjuje se zbog zakonskih izmjena koje su stupile na snagu početkom ove godine. Smanjuju se i prihodi po osnovi poreza na imovinu za 1,5 milijuna kuna ili 9,03 posto i iznose 15,12 milijuna kuna, i to zbog izmjena zakona koji je usvojen krajem prošle godine kada je smanjena stopa poreza na promet nekretnina s 5 na 4 posto. Kako je porez na tvrtku ili naziv ukinut početkom godine nestali su i ti prihodi.

- Kod prihodovne strane potrebno je naglasiti da se, kao posljedica porezne reforme, smanjuju porezni prihodi, a povećavaju sredstva iz državnog proračuna. Naime, ove godine će se razlika između umanjenog poreza na dohodak nadoknaditi iz državnog proračuna i to u visini ostvarenog poreza i prireza porezu na dohodak u 2016. godini. Ujedno, smanjuju se i prihodi od prodaje zemljišta, otkriva pročelnica. (Goran ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter