Pulski proracun cekaju korekcije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iz ovogodišnjeg pulskog gradskog proracuna u iznosu od 315,5 milijuna kuna, koji je usvojen na sjednici Gradskog vijeca sredinom prosinca prošle godine, do 30. lipnja nisu zabilježena znacajna odstupanja u realizaciji. Unatoc krizi i smanjenju prihoda od poreza i prireza na dohodak, u pola godine Grad je prihodovao 133,2 milijuna kuna, odnosno 42 posto od planiranog te je u odnosu na ukupne rashode u iznosu od 133,1 milijun kuna još uvijek u plusu oko 57 tisuca kuna.

Medutim, buduci da je preneseni manjak iz 2010. godine iznosio 18,3 milijuna kuna, na dan 30. lipnja iskazan je manjak prihoda nad rashodima u iznosu od 18,2 milijuna kuna.

Ovakav izvještaj gradske uprave, koji je gradonacelnik Boris Miletic predstavio novinarima, naci ce se na dnevnom redu sljedece sjednice Gradskog vijeca. No, upitali smo ga planira li se rebalans zbog gospodarske krize, koja ce se u proracunu manifestirati manjim prihodima od poreza na dohodak i investicijama, odnosno kroz manje uplaceni komunalni doprinos.

- S obzirom na gospodarsku krizu, nezaposlenost, smanjenje investicijskih aktivnosti u gradevinarstvu, što rezultira smanjenim prihodima komunalnog doprinosa, u prvih šest mjeseci ostvaren je plus od 57 tisuca kuna u odnosu prihoda i rashoda. Najveca odstupanja u odnosu na prošlu godinu su u prihodima od poreza na dohodak gdje se bilježi smanjenje od 5,4 milijuna kuna, odnosno velikih 8,28 posto. S druge strane povecao se prihod od zakupa poslovnih prostora i površina, ali je evidentno i smanjenje uplata komunalnog doprinosa, rekao je gradonacelnik Miletic komentirajuci polugodišnji izvještaj.

Dosadašnja naplata 60 milijuna kuna od poreza na dohodak u usporedbi s prošlogodišnjim razdobljem manja je za 5,65 milijuna kuna. No, iznenaduje podatak da je cak 13 milijuna kuna manja nego u prvih šest mjeseci 2009. godine i cak 17 milijuna kuna manja nego u prvih šest mjeseci 2008. godine. Pojašnjava se to gospodarskom krizom, ali i izmijenjenim zakonskim propisima koji su išli na štetu jedinica lokalne i regionalne samouprave, a da pritom nije nicim kompenziran taj manjak.

- Rebalans ce sasvim sigurno biti potreban, vjerujem da cemo prijedlog uputiti vec u listopadu. Trenutno je u fazi analiza po svim upravnim odjelima Grada pa još uvijek ne bih prejudicirao iznos, ali izgledno je da ce proracun doživjeti korekcije, odgovorio nam je gradonacelnik. (G. ROJNIC)


Podijeli: Facebook Twiter