Pulski plin pojeftinit će oko 60 lipa po kubiku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je Vlada Republike Hrvatske na sjednici ovog tjedna donijela odluku o pojeftinjenju nabavne cijene plina za proizvođače, distributere i opskrbljivače u trgovini plinom, točan iznos pojeftinjenja znat će se tek kad Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) donese odluku kojom će utvrditi cijenu plina za svakog od 30-ak hrvatskih lokalnih distributera. S obzirom da na današnjoj sjednici HERA-e na taj prijedlog odluke nije na dnevnom redu, očekuje se da HERA to učini početkom narednog tjedna jer Vladina odluka o pojeftinjenju plina počinje s 1. travnjom.

U pulskoj Plinari, koja ima iste cijene plina za Pulu, Rovinj, Poreč i Umag, stoga navode da još ne mogu sa sigurnošću reći koliko će biti pojeftinjenje cijene kubika prirodnog plina, ali prema prvim procjenama to bi bilo između 50 i 60 lipa po utrošenom kubiku plina.

- Teško je sa sigurnošću reći koliko će biti pojeftinjenje kada HERA tek treba izraditi tablice izračuna, ali prema našim izračunima pojeftinjenje će biti oko 60 lipa po utrošenom kubiku prirodnog plina. Do sada je cijena kubika plina, za potrošače koji troše od 500 do 5.000 kubika plina, bila 3,98 (s PDV-om) kuna po utrošenom kubiku, za one koji troše do 500 kubika cijena je bila 4,08 kuna (s PDV-om) po utrošenom kubiku plina. Dakle, nova cijena može se očekivati u iznosu od oko 3,40 kuna po kubiku utrošenog plina za potrošače preko 500 kubika, odnosno deset lipa više za manje potrošače. Ovako veliko smanjenje još nije bilo nikada i građani će sasvim sigurno biti zadovoljni, kaže direktor Plinare Dean Kocijančić, koji ističe da marže Plinare ostaju iste jer se smanjuje samo nabavna cijena plina pa ovakvo pojeftinjenje neće imati prevelikog utjecaja na prihode Plinare s obzirom da se smanjuju troškovi nabave plina.

Prije točno godinu dana, kada je bivša Vlada RH donijela odluku o pojeftinjenju plina, računi građana pali su za oko 7,5 posto. Iako sadašnja Vlada RH najavljuje da će pojeftinjenje, koje će se početi obračunavati 1. travnja, biti 18 posto, ono se odnosi na cjelokupni hrvatski prosjek. U Puli, odnosno Istri, plin pulske Plinare pojeftiniti će oko 15 posto. No, i dalje će pulski plin ostati, uz Rijeku i Zadar, najskuplji u Hrvatskoj.

Direktor Plinare to pojašnjava činjenicom da su upravo ova tri grada izgradila najnoviju plinsku mrežu u državi, pokrenuli velike investicije izrade nove plinovodne mreže a ulaganja će se vratiti u narednih 15 godina. Stoga Kocijančić smatra da će drugi hrvatski gradovi, kada budu prisiljeni promijeniti mrežu, tek povećati cijene plina. Ističe da su računi građana korištenjem prirodnog plina, pogotovo onih koji ga koriste za grijanje, već pali za 50 posto u odnosu na račune koje su plaćali kada su koristili gradski plin. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter