Pulski Pevec "propao" u prizemlje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulski centar Pevec prava je slika stanja ovog posrnulog trgovackog lanca. Iako do takvog stanja nije došlo preko noci, sustavno rušenje obiteljskog poslovnog carstva Pevecovih i u pulskom je centru vidljivo posljednjih mjeseci, da bi sada kulminiralo ponudom samo u prizemnom dijelu. Naime, tijekom našeg obilaska, vec na ulazu, posjetitelji (koji su vrlo rijetko i kupci) obaviješteni su da se centar renovira i da im se zahvaljuju na razumijevanju. Isti znak "stop", ispod kojeg doduše stoji i natpis "najniže cijene na tržištu", postavljen je i na sada vec iskljucenim pokretnim stepenicama koje su donedavno vodile na gornji kat.

Pogled uvis otkriva jad i bijedu pulskog centra - na katu više nema artikala, a sve što je preostalo poslagano je u prizemlju, od motocikala i bicikala do igracaka i namještaja. Doduše, nekako i to izgleda bolje rješenje od donedavno osmišljenog rastezanja tih istih artikala, a vjerojatno i preostale robe, na dvije etaže. Tako je usred odjela bijele tehnike bilo razvucenih dvosjeda i trosjeda da covjek može odmoriti i dobro razmisliti o cijenama, koje, uzgred receno, i nisu tako male kako bi covjek ocekivao zbog raspada sistema.

Štoviše, iskustva pojedinaca govore o više stotina kuna skupljim artiklima u Pevecu u odnosu na druge trgovacke lance u Puli. Istina, mogu se sada ovdje naci i dijelovi kojih inace nije moguce pojedinacno kupiti, a primjer su sjedalica za vrtnu ljuljacku ili pak jedna rukavica?! Šecuci trgovackim centrom moguce je zamijetiti da više nema ni vanjskog vrtnog dijela, koji je potpuno zatvoren i ispražnjen. Možda i bolje s obzirom na to u kakvim je sve uvjetima držana ta roba - na suncu, buri i kiši - a cijene su uvijek bile "trovremenski" postojane!

Ni kupci više nemaju onaj pocetni entuzijazam. Rijetki koje smo zatekli uglavnom su gledali i komentirali tužnu sliku centra, a tek pokoji se okuražio uzeti sitnicu koja mu se, eto, ucinila potrebnom. Ili iz solidarnosti prema Pevecovim radnicima. Na kasi se nerijetko može cuti "nismo ništa kupili" od kupaca koji su se dizanjem ruku udaljavali iz centra izgledajuci gotovo kao da se ispricavaju zbog takvog ponašanja.

Kako se neslužbeno govori, Pevecovi radnici sve dosad uredno su primali placu, koja im je prije nekoliko mjeseci smanjena za oko 20 posto u neto iznosu, da bi onda kasnila placa za kolovoz, dok im za rujan još nije isplacena. Tijekom posljednjih mjeseci, takoder neslužbeni podaci govore o 3.800 Pevecovih zaposlenika po cijeloj Hrvatskoj od kojih je njih 700-tinjak dobilo otkaz ili im nije produljen ugovor o radu. Iako nisu bili sindikalno organizirani, od Bruna Bulica iz Sindikata Istre i Kvarnera saznali smo da, prema njemu dostupnim informacijama, od nekadašnjih 180 radnika pulskog centra danas radi jedva njih 50.

- Nažalost, do nas informacije dolaze sporadicno, a sve što vidim kad odem tamo jesu tuga i žalost. Ocito je trgovacki, uz gradevinski, pa i ugostiteljski lobi, jaci od represivnog aparata države. Kada je gospodin Pevec javno rekao da ne želi sindikat unutar firme, prekršio je zakon, ali nitko od nadležnih nije reagirao, što govori o tezi da je on jaci od države. Ovo mu se sada vraca kao bumerang, ali bolje da nestane nego da je ovakav kakav je. S druge strane, bit ce to dobro za male obrtnike i obiteljske trgovinice, zakljucio je Bulic.


Podijeli: Facebook Twiter