Pulski OPG Rakovac uspješno proizvodi ekstra djevičansko ulje Bilini


Kako nam priča Petković, OPG-e je zajedno sa suprugom Vedranom Rakovac osnovao prije nekoliko godina budući da su naslijedili 400 maslina u selu Rakovci na Poreštini, a do tada su masline pobirali isključivo na prijateljskoj bazi. Budući da su maslinici nastajali postepeno, tako da su i sorte u njima raznolike; domaće i udomaćene istarske sorte.

Nakon što je maslinovo ulje "Bilini" pulskog OPG-a Rakovac 2016. godine osvojilo svoju prvu titulu viceprvaka ekstra djevičanskih maslinovih ulja, na manifestaciji ocjenjivanja kvalitete i kakvoće maslinovog ulja "Povenjak 2016." u Omišu, priznanja i nagrade samo su se nastavile nizati. Na to su se natjecanje, doznajemo od vlasnika OPG-a Saše Petkovića, prijavili sasvim slučajno kako bi doznali kako njihovo ulje kotira u odnosu na konkurentna ulja i da dobiju stručni odgovor koliko su zaista dobri. I dobili su odgovor - njihovo je ulje vrhunsko! 

Naslijeđeni maslinici

Kako nam priča Petković, OPG je zajedno sa suprugom Vedranom Rakovac, osnovao prije nekoliko godina budući da su naslijedili 400 maslina u selu Rakovci na Poreštini, a do tada su masline pobirali isključivo na prijateljskoj bazi.

- Naši maslinici su nastajali postepeno, tako da su i sorte u njima raznolike; domaće i udomaćene istarske sorte. Najviše je leccina, pendolina, buže i bjelice, ali imamo i stara stabla, kojima ni naši suradnici agronomi nisu uspjeli odgonetnuti sortu. Bilini je svojevrsni "blend" svih sorti koje uzgajamo. Višesortno ekstra djevičansko maslinovo ulje je nepredvidljivo iz godine u godinu, iz maslinika u maslinik, iz bačve u bačvu... Sorte se u kupažama nadopunjuju i konačni je proizvod dubok, višeslojan i balansiran, priča nam Petković.

Nabrajajući nagrade najprije navodi kako su maslinike, njegova supruga i on, krenuli samostalno obrađivati prije tek nekoliko godina, tako da je 2016. godina bila prva u kojoj su svoje ulje poslali na natjecanja i manifestacije. Uspjeh je bio zaista neočekivan i velik. Za prošlogodišnje ulje dobili su tada titulu viceprvaka na Maslini Split, na Povenjaku u Omišu, srebrnu medalju na Oleum Olivarum u Krasici te zlatne medalje na Noćnjaku i smotrama u Medulinu i Fažani. Ove su godine osvojili šampionsku titulu na Međunarodnoj manifestaciji Maslina 2017. u Splitu. 

Tristo litara ulja

Kazuje nam da, za sada, imaju oko 550 maslina, u tri maslinika, među kojima je sto mladih. Ove su godine napravili oko 300 litara ulja, što je manje nego prošle godine. Razlog je u tome, pojašnjava, što još uvijek prolaze kroz proces obnove maslinika, što katkad podrazumijeva drastičnu rezidbu po cijenu ploda idućih nekoliko godina. No, dugoročno gledajući, uvjereni su da im je strategija ispravna i da će masline vratiti sav trud kojega u njih ulažu.

Na pitanje kakvi su im planovi i planiraju li proširivanje proizvodnje Petković navodi kako su njihovi planovi "jasni i nedvosmisleni".

- Najprije moramo optimizirati stanje nasada o kojima skrbimo. Čim se stvori malo vremena, u roku od par godina, planiramo za dodatnih stotinjak stabala proširiti naš maslinik Kamenjak, koji trenutno broji oko 120 maslina. Širenje nasada, a samim time i proizvodnje kvalitetnog ekstra djevičanskog maslinovog ulja, gledamo kao nezaobilazni pravac entuzijazma, rada i ljubavi koje ulažemo u naše maslinike i u naše ulje, zaključuje Petković. ( Borka PETROVIĆ)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter