Pulski nogometaši ipak otišli u Slavoniju


Tri posljednja kola nogometaši Istre 1961 ustalili su se na osmodnevnoj pauzi između dvije prvenstvene utakmice, a sad će u tom istom periodu dvaput istrčati na teren i odmjeriti snagu s Cibalijom na njenom terenu u prvenstvu i u Kupu. U ponedjeljak navečer "zeleno-žuti" su na "Drosini" remizirali s Interom, da bi već u petak ujutro, nakon poprilično peripetija, ipak krenuli put Vinkovaca gdje će boraviti narednih pet dana. Preciznije, baza pulskog prvoligaša bit će obližnje Ivankovo, u kojem će Darko Raić Sudar svojim pulenima "udariti" završnu glazuru s ciljem da se u što je moguće boljem izdanju pokažu tijekom dva istrčavanja na stadion pored Bosuta.

O situaciji u kojoj se nalaze neposredni proizvođači na "Drosini" ne treba previše trošiti riječi jer je već sve rečeno, odnosno ništa se u međuvremenu nije promijenilo, osim što igrači i dalje uredno odrađuju sve svoje obaveze. Štoviše, s te bi strani neupućeni promatrači mogli pomisliti da u Puli teku med i mlijeko, jer čak i kad je u srijedu Raić Sudar onim igračima koji su protiv Intera ponijeli najveći teret dao slobodan dan, nekolicina njih opet su se pojavila na terenu i odradili trening. Treniralo se i dan kasnije usprkos lošim vijestima da i dalje nikakav novac neće biti uplaćen na igračke račune, a s praznim novčanicima krenuli su "zeleno-žuti" put Slavonije i sad nam samo ostaje da vidimo koliko će ove predigre ostaviti traga na predstavama što će ih pulski nogometaši upriličiti na vinkovačkom travnjaku.

Kompaktnost

- Problemi postoje i teško se nekad isključiti iz svega toga, premda je s obzirom na situaciju u klubu atmosfera u svlačionici i između nas igrača više nego dobra. No, iako na utakmici pokušavamo sve to što nas muči staviti sa strane, nekako to ipak ostane podsvjesno u nama i ometa nas da pružimo igre kakve bi bile da je situacija u klubu normalna - rekao je Marin Grujević, jedini igrač Istre 1961 koji je odradio svih prethodnih 14 prvoligaških utakmica. - Nije lako, ali mi smo profesionalci i bez obzira na teške trenutke koji se prije ili kasnije pojave u većini klubova, mi moramo gledati svoje daljnje karijere. Bitno nam je igrati, a ovo ostalo neka rješavaju ljudi koji bi to trebali rješavati.

Postoje u Istri 1961 igrači koji su u dosadašnjoj karijeri nešto i zaradili pa će lakše progurati ovaj sumorni period, za razliku od onih koji već duže vrijeme jedva sklapaju kraj s krajem. Tu opet dolazi do izražaja kompaktnost zeleno-žute svlačionice gdje je međusobno posuđivanje novca postala uobičajena radnja, a sve se odluke donose zajednički. Drugim riječima, zasad su svi složni oko toga da se ove dvije utakmice s Cibalijom odigraju, ali isto tako nas ne bi iznenadilo da u skoroj budućnosti, ako se nešto u međuvremenu drastično ne promijeni, svi zajedno zaključe da je cijela ova priča izgubila svaki smisao.

- Sigurno je da u svlačionici ima različitih mišljenja u vezi cijele ove situacije te samim tim i različitih zahtjeva, ali svi smo se složili oko toga da ćemo nastaviti igrati jer, realno gledano, neigranjem ne možemo ništa popraviti. Nemamo se kome obratiti jer u klubu praktički nema nikoga, a isto tako da odustanemo usred sezone ne bismo mogli nigdje otići te bismo morali pričekati zimski prijelazni rok. Shodno s time, zasad guramo dalje i jedino što bismo voljeli to je da nam se kaže prava situacija, a onda neka svatko odluči što je najbolje za njega, odnosno da li može ovako dalje nastaviti ili ne - istaknuo je Grujević. - Ta neizvjesnost nas najviše muči, jer ovako se sve svodi na čekanje prave informacije i nadu da će se cijela ova priča riješiti u što kraćem roku i na najbolji mogući način za sve nas. Dotad nastojimo gurati dalje, ali nismo svi u istoj situaciji pa samim tim ono što netko može izdržati, drugi ne može. Ne treba zaboraviti da usprkos činjenici što nam plaća kasni mjesecima mi stan i hranu uredno plaćamo, kao i sve obaveze prema državi i to mnogima od nas već predstavlja ogromne probleme. Samim tim, ove ćemo dvije utakmice sigurno odigrati, a što će biti poslije, ostaje nam da vidimo.

Dužnici

Premda mnogi na dvostruki sraz s Vinkovčanima gledaju u kompletu, svi s kojima smo u zeleno-žutom taboru pričali o ovim utakmicama insistirali su na njihovom razdvajanju te su im sve misli usmjerene na današnji prvenstveni sraz.

- Idemo redom, najprije odraditi prvenstvo, a onda ćemo se okrenuti Kupu gdje želimo proći Vinkovčane i što dalje dogurati, no o njemu ćemo pričati u nedjelju - naglasio je desni bočni Istre 1961, koja je u sedam ovosezonskih gostovanja osvojila jedan jedini bod. - Imamo problema na gostovanjima, ne bježimo od toga, ali vjerujem da je stiglo vrijeme da upišemo prvu ovosezonsku pobjedu van Pule. Respektiramo Cibaliju, ali ostala nam je dužna od prošle utakmice kad su nas pobijedili na "Drosini" i idemo joj sada vratiti istom mjerom. Neće biti lako jer su nam Vinkovčani izravni konkurenti za ostanak u ligi protiv kojih će nam s psihološke strane biti teže igrati nego protiv Rijeke ili Dinama, ali ako mi budemo pravi, vjerujem da možemo stići do tri boda. Recept za pobjedu? Bitno je da odradimo jednu pravu mušku utakmicu, da budemo borbeni i onda ćemo već nešto iskemijati.

Danas će jedan nasuprot drugog stajati Marin Grujević i Ivan Zgrablić, "klinci" Pizzerije Jupiter koji su na posljednjem izdanju "Moje ulice" poraženi u finalu.

- Čujem se sa Zgrablićem s vremena na vrijeme i pritom me uvijek, kao veliki navijač Istre 1961, pita kakva je situacija u klubu i stalno mi poručuje da svima kažem kako ćemo u njemu uvijek imati potporu. Osim Zgrablića, znam još neke dečke iz Cibalije, ali s niti jednim nisam igrao zajedno. Ako bih nekog trebao izdvojiti iz njihovih redova, to je definitivno Marko Pervan od kojeg bi nam danas trebala prijetiti najveća opasnost - zaključio je Grujević. (Ivica CEROVAC)


Podijeli: Facebook Twiter