Pulski medicinari predstavili se projektom "Nimfej"

Pulski medicinari predstavili se projektom Nimfej
Pulski medicinari predstavili se projektom Nimfej

Pulska Medicinska škola sudjelovala je drugu godinu na međunarodnom ekološkom UNESCO-ovom projektu "SEMEP", koji okuplja zemlje jugoistočnog Sredozemlja, među kojima i Hrvatsku. Aktiv medicinske grupe predmeta s profesoricom geografije Petrom Nemet kroz školsku godinu 2011./'12. osmislio je realizaciju projekta "Nimfej", a u sklopu nacionalnoga projekta "SEMEP".

Cilj projekta je uočavanje ekoloških problema u okolišu, ekološko osvješćivanje mladih ljudi, promišljanje o uzrocima i posljedicama uništavanja okoliša, razvijanje sklonosti prema znanstvenom pristupu kod učenika, povezivanje škola na međunarodnoj razini na način da se problemi lokalne sredine predstavljaju drugim sredinama i obratno, razmjenjivanje podataka, preporuke za poduzimanje mjera, uspoređivanje i natjecanje.

- Tema za školsku godinu 2011./'12. bila je voda.

U istraživanjima za školski projekt sudjelovali su učenici drugih razreda Medicinske škole i postigli su vrijedne rezultate. Voda je tema današnjice. Svijet sve više oskudijeva pitkom vodom zbog onečišćenja i izvori pitke vode su danas rijetki.

Cilj projekta škole bio je istražiti važnost Nimfeja, antičke građevine posvećene božici Dijani podignute nad izvorom vode u samom centru Pule vjerojatno već u 1. stoljeću prije Krista, istražiti funkcionalnost izvora za načine opskrbe vodom koji se nekada mogao koristiti i kao kupalište, a može se pretpostaviti da se taj izvor vode koristio i za potrebe amfiteatra, kazala je ravnateljica škole Gordana Ćoso.

Na 14. ljetnoj školi u Komiži na Visu sudjelovale su 24 škole iz Hrvatske, a pulsku Medicinsku školu uz mentoricu Nemet, zastupale su učenice drugog razreda Anđela Blažević i Adriana Šturlan. Njihov odlazak na Vis omogućio je Upravni odjel za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije.

Kroz radionice i predavanja učenici i njihovi mentori stjecali su nova znanja i iskustva druženjem i interdisciplinarnim radom. U povodu 100. obljetnice potonuća "Titanica" Nemet je održala predavanje o tom brodu i vodama Atlantika, a učenice su vrlo zanimljivo prezentirale temu školskog projekta "Nimfej". (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter