Pulski liječnici u štrajku ogorčeni na odluku Vlade

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Sad sam izašao iz operacijske sale i nemam što reći osim da ih sve skupa može biti sram, rekao nam je dr. Fabio Božac, specijalist urolog, član Štrajkaškog odbora u pulskoj bolnici, koji nam se javio u pauzi između dviju operacija.

Komentar je to na današnju odluku Vlade da liječnicima neće platiti sate provedene u štrajku tijekom listopada, što je premijer Milanović popratio konstatacijom da to nije nikakav bijeli štrajk već obično zabušavanje. Premijer je prozvao Liječnički sindikat, usporedivši ih sa "sirotinjskim" prosvjetnim sindikatom koji je svojim članovima nadoknadio plaću za dane provedene u štrajku.

Štrajk traje 52 dana, a prema riječima predsjednika Sindikata liječnika dr. Ivice Babića nastavlja se do potpisivanja kolektivnog ugovora. U vezi odluke o smanjenju plaća Babić također podsjeća da su njegovi kolege u štrajku obavljali sve poslove koji se nisu smjeli prekidati, jer ravnatelji bolnica nisu imenovali izvršitelje, što su bili dužni prema zakonu. Kako će to onda biti neplaćeno, pita se Babić te dodaje da bi, prema europskim standardima, hrvatski liječnici u štrajku samo s ovim obaveznim poslovima ispunili normu, budući da su u stalnom deficitu i s povećanim opsegom posla.

Sanacijska upraviteljica pulske bolnice dr. sc. Irena Hrstić nije željela komentirati odluku Vlade. "Dok je službeno ne dobijem, ne mogu ništa reći. Probleme rješavam kad naiđem na njih, u ovom trenutku tih problema nemam", rekla nam je dr. Hrstić od koje nismo dobili ni odgovor na pitanje koliko je u pulskoj bolnici neodrađenih radnih sati zbog štrajka te koliko će novca manje dobiti liječnici u buštama za listopad. (D. PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter