Pulski kvadrati skuplji od zagrebackih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema zadnjem istraživanju portala Crozilla, cijene najma i prodaje poslovnih prostora u posljednjih šest mjeseci drasticno su pale. Usporedujuci sadašnje cijene s onima iz, primjerice, kolovoza prošle godine, vidljivo je da je najam niži i za 10 posto, odnosno u prosjeku iznosi devet eura po cetvornom metru.

Ivana Beljan iz Crozille napominje da je svakim danom sve veci broj tvrtki koje se ne mogu nositi s krizom i sve težom gospodarskom situacijom, a buduci da promjene nabolje još nisu na vidiku, smatra da jedino preostaje nadati se boljoj gospodarskoj situaciji. Upozorila je da tvrtke od optimizma ne mogu živjeti te ih stoga sve više stavlja kljuc u bravu.

Zadar je, što se tice najma poslovnog prostora, i dalje medu najskupljim gradovima, a u veljaci je cetvorni metar koštao 13 eura, zatim slijedi Pula s 12,5 eura, na trecem se mjestu nalazi Zagreb s 10 eura, dok u Splitu treba izdvojiti 8,3 eura za cetvorni metar.

Najjeftiniji najam je u Rijeci i iznosi 7,6 eura. Kada je rijec o prodaji poslovnih prostora, opet je najskuplji Zadar, u kojem cetvorni metar košta 2.140 eura, a nakon kojeg dolazi Zagreb s 2.032 eura. Pula se nalazi na trecem mjestu i u veljaci su se poslovni prostori u prosjeku prodavali po cijeni od 1.700 eura. Jeftiniji od Pule su Split (1.684) i Rijeka (1.418).

I statistike portala Crozilla pokazuju da su sve nade za financijski oporavak usmjerene prema turistickoj sezoni jer nakon Zagreba, koji se kao najjace poslovno središte nalazi na prvom mjestu, potencijalni kupci ili iznajmljivaci u prva dva mjeseca najveci interes pokazuju za poslovne prostore na Jadranu, pretežito u Splitu, Novalji i Omišu.

Što se tice stranih državljana, najviše ih zanimaju prostori u Splitu i Zagrebu, a od svih stranaca koji su u prva dva mjeseca posjetili stranice spomenutog portala, najviše potencijalnih kupaca bilo je iz Makedonije, Njemacke, SAD-a, Velike Britanije i Nizozemske.


Podijeli: Facebook Twiter