Pulski inovatori spremaju se za sajam u Ženevi


U Komunalnoj palači danas je održan prijem za uspješne pulske inovatore Rominu Petaros i Sinišu Brođanca te zamjenika tajnika Saveza udruga inovatora Istarske županije Lea Pincana. Tom prigodom ugostili su ih gradonačelnik Boris Miletić i pročelnik Ureda grada Aleksandar Matić. 

Kreativni umovi

- Veseli me što u našoj Puli postoje genijalni mladi umovi koji kroz svoje inovacije i izume i na ovaj način promoviraju grad iz kojeg dolaze. U Gradu Puli se izrazito zalažemo za primjenu i razvoj najmodernijih tehnologija pa ovom prilikom mogu istaknuti kako se nedavno čak 10 od 11 pulskih osnovnih škola prijavilo u inicijativu Croatian Makers STEM reforme u školstvu, tehnološku revoluciju koja će našoj djeci omogućiti razvoj znanja i vještina koje će ih naposljetku učiniti ravnopravnim sudionicima modernog društva, istaknuo je gradonačelnik Miletić i zaželio pulskim inovatorima mnogo sreće na predstojećem 45. Međunarodnom sajmu inovacija u Ženevi koji će se održati od 29. ožujka do 2. travnja.

U razgovoru s gradonačelnikom Miletićem i pročelnikom Matićem Romina Petaros je predstavila svoj kreativni i korisni inovativni uređaj za namakanje, pranje, sapunanje i sušenje ruku "Smart hand washer".

- U procesu idejnog nastanka ovog uređaja objedinila sam sva tri elementa: sapun, vodu i sušila, a kao krajnju upotrebu svakako ga vidim u obrazovnim i odgojnim ustanovama, objasnila je Petaros. 

Mnogo odricanja

Gradonačelnika je zanimao proces izrade prototipa određenog proizvoda, zaštita patenta te njegovi ukupni troškovi i potreban trud kojega svaki inovator mora uložiti tijekom njegove izrade. Zamjenik tajnika Saveza udruga inovatora Istarske županije Leo Pincan kazao je kako je riječ o dugotrajnom procesu koji iziskuje mnogo odricanja, no koji nudi i viziju napretka društva i poboljšanje svakodnevnog života za ciljanu skupinu građana.

Uspješni inovator iz Štinjana Siniša Brođanac gradonačelniku je predstavio svoj inovativni proizvod, uređaj za detekciju i dojavu pada motocikla i lokacije vozača "Moto S.O.S. locator" čija je osnovna zadaća uvelike smanjiti smrtnost motociklista na prometnicama diljem svijeta.

- Uređaj u manje od jedne minute može dojaviti lokaciju sudara uz preciznost od 10 metara pri geo-lociranju što uvelike pospješuje odaziv interventnih ekipa prilikom nesreća, poručio je Brođanac čiji je uređaj već nagrađen zlatnom medaljom na 14. Međunarodnoj izložbi inovacija "ARCA- 2016".

Sajam u Ženevi širom će otvoriti vrata ovim uspješnim pulskim inovatorima te će kroz njega imati priliku na direktan način stupiti u kontakte s potencijalnim partnerima i promovirati svoje moderne inovacije na međunarodnoj razini. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter