Pulski inovator osmislio "lance" za obuću

Stop ice "lanci" za obuću protiv proklizavanja
Stop ice "lanci" za obuću protiv proklizavanja

S obzirom da meteorolozi najavljuju da nam slijedi desetak najhladnijih dana u godini, zgodno je ponoviti da u našem gradu djeluje dvoje inovatora koji su izumili dodatke obući protiv proklizavanja na ledu i snijegu i da se Puljani u slučaju poledice, ne moraju lomiti.

Osim Štinjanca Josipa Modrušana koji je izumio takozvane "cokule za hodanje po ledu", sličan izum ima i Puljanin Nedžad Devović. On je autor naprave za sigurnije hodanje po snijegu i ledu, koja se lako postavlja na cipele.

Potuklizna oprema za obuću, pod nazivom "Lanci za obuću protiv proklizavanja na snijegu i poledici - Stop ice" spada u kategoriju dodatne opreme za obuću kojom se sprječava proklizavanje na snijegu i poledici.

Hodanje uz pomoć "Stop icea" lakše je i manje opasno, a padovi i lomovi svedeni su na najmanju moguću mjeru, veli Nedžad Devović, dodajući kako je njegov patent zaštićen pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo u Zagrebu.

Za ovu inovaciju osvojio je brojne nagrade - srebrnu medalju na zagrebačkoj izložbi ARCA i na sajmu INVENTIKA u Bukureštu, na izložbi IENA u Nürnbergu izum je nagrađen brončanom medaljom, dok je na najvećem svjetskom salonu inovacija u Ženevi osvojio srebrnu medalju. (B. PETROVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter