Pulski hommage Sergiu Endrigu

Ileana Pavletić Perosa i Daniela Perosa (D. MEMEDOVIĆ)
Ileana Pavletić Perosa i Daniela Perosa (D. MEMEDOVIĆ)

Iznimno brojna publika, što dugo nije viđeno u pulskoj Zajednici Talijana, ispratila je koncert posvećen Sergiu Endrigu koji je organiziralo Kulturno-umjetničko društvo "Lino Mariani".

Program je započeo nastupom mješovitog zbora pod ravnanjem France Moscarda i uz gosta, poznatog baritona Ronalda Brausa koji je bio i sjajan voditelj i moderator večeri.

- Sergio Endrigo bio je jedan od najpoznatijih pulskih "sinova", a njegove pjesme su iznimno snažne i moćne. Nadahnuo je mnoge skladatelje, kazala je Loretta Godigna, predsjednica KUD-a "Lino Mariani" koja je i osmislila ovu večer.

Ženski je zbor potom izveo "Io che amo solo te" i "Il treno che viene dal sud", a dirigentica je bila maestra Orietta Šverko, uz glasovirsku pratnju Branka Okmace. Godigna je zatim pročitala stihove Daniela Načinovića "Chiedi al tuo cuore", a nakon toga su nastupile flautistica Nataša Dragun i pijanistica Anica Franjul, koje surađuju još od osnovne škole i izvele "Elisa, Elisa" i "Questo amore per sempre".

Sestre Daniela Perosa i Ileana Perosa Pavletić su zajedno otpjevale nekoliko Endrigovih pjesama, a one su debitirale kao djevojčice upravo na pozornici Zajednice Talijana prije puno godina.

Sjajne Teranke otpjevale su "Lontano dagli occhi", a Ronald Braus, koji je istaknuo da je Endrigov tata Romeo bio sjajan tenor, najprije u Ciscuttiju, a potom je na nagovor Antonia Smareglie išao put Milana gdje je nastavio karijeru, otpjevao je njemu čast ariju Figara iz Mozartove opere "Figarov pir".

Nazočni su mogli čuti i videosnimku razgovora i nastupa Endriga i njegovog jako dobrog prijatelja Arsena Dedića, a Vesna Nežić-Ružić otpjevala je "Kud plovi ovaj brod" i "1947", uz pratnju Branka Okmace. Inače, Braus je posebno napomenuo veliki angažman maestra Okmace koji surađuje s gotovo svim pulskim zborovima i orkestrima, bavi se pedagoškim radom i skladanjem.

Kraj je bio u znaku muškog zbora, koji je s Vesnom Nežić- Ružić otpjevao "L'arca di Noe", a na kraju su svi sudionici izveli referen iz ove pjesme.

Loretta Godigna posebno je pozdravila Klaru (Mariani) Belić, kćerku Lina Marianija, te najavila da će muški zbor ovoga KUD-a u nedjelju, 19. nastupiti u programu "Na ulicama i trgovima", a 30. lipnja nastupit će sve sekcije "Marianija". Svi akteri nagrađeni su aplauzima. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter