Pulski Hitni prijem ostaje san

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog skucenog prostora i premalog broja ambulanti pacijenti danas cekaju puno dulje na hitan prijem u Mornarickoj bolnici nego što je to medicinski dopušteno. Izgleda da ce cekati i dalje jer su se izjalovili rokovi za proširenje tog važnog bolnickog prostora.

Ova je turisticka sezona trebala biti docekana u normalnim uvjetima rada, barem je tako pocetkom godine najavljivao ravnatelj i predsjednik Upravnog vijeca bolnice. No, ništa od svega toga, barem ove godine. Hitni bolesnici i dalje ce predugo cekati pomoc, posebice ljeti, kada se broj stanovnika Poluotoka udvostrucuje.

To je teško shvatiti kada je novac za proširenje hitnog prijema osiguran, i to vecim dijelom iz državnog proracuna - 4,5 milijuna kuna, a iz županijskog 400.000 kuna. Medutim, natjecaj za izvodace najavljen u veljaci još uvijek nije raspisan. Zbog cega projekt kasni, pitam ravnatelja bolnice.

"Ministarstvo zdravstva nije imenovalo clana povjerenstva koje provodi natjecaj za izvodaca i vodi cijeli projekt. Bez povjerenstva ne može se ni raspisati natjecaj. Osim toga, Ministarstvo nije objavilo nove minimalne tehnicke uvjete za hitan bolnicki prijem premda su još u sijecnju najavili njihovu objavu. Ne možete prici izvodenju radova ako ce se uvjeti izmijeniti", veli prim. Lems Jerin.

Hitan prijem danas radi na 350 cetvornih metara. Zbog premalog prostora i premalo ambulanti lijecnici ne uspijevaju primiti i obraditi u isto vrijeme sve hitne pacijente. Dnevno kroz hitan prijem prolazi u prosjeku više od stotinu bolesnika. Prema planu, prostor bi se trebao proširiti na 700 cetvornih metara i obuhvatiti današnji prostor Odjela za transfuziju, za što je napravljena projektna dokumentacija. Spomenuti odjel bi se pak trebao preseliti u susjednu zgradu koju tek treba adaptirati.

Preuredenjem Hitna bi dobila primjerene cekaonice za pokretne pacijente, tri trijažne ambulante, 16 trijažnih preglednih mjesta, sedam kreveta za opservaciju bolesnika, sale za reanimaciju, sale za kirurške obrade, gipsaonice, sanitarne cvorove za pacijente i medicinsko osoblje. Natjecaj za izvodace najavljen je još u veljaci, s time da su tada ocekivali objavu minimalnih tehnickih uvjeta za hitan prijem kao dio priprema za reformu Hitne medicinske službe.

Danas sve stoji unatoc osiguranom novcu.


Podijeli: Facebook Twiter