Pulski HDZ: Proračun za iduću godinu je nerazvojan

Zrinko Kajfež (M. ANGELINI)
Zrinko Kajfež (M. ANGELINI)

- Proračun grada Pule za 2014. godinu nije razvojni, a to pokazuje i činjenica da se jedno od najvećih obećanja gradonačelnika - bazen - ni ove godine nije našlo u proračunu, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare Zrinko Kajfeš, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Pule.

Kako je napomenuo, ovaj je proračun "nerazvojan, neinvesticijski i neambiciozan" i u njemu nema ni riječi o strateškim stvarima za razvoj Pule i Istre kao, na primjer, željeznici.

- HDZ je ponosan na kamen temeljac koji smo položili za izgradnju željezničkog tunela kroz Učku, kao i ostale inicijative koje predlažemo, a vezane su za razvoj željeznice u Istri. Nažalost, dvadeset godina nailazimo na nespremnost lokalne politike da te inicijative podrži, rekao je Kajfeš te dodao da je posljedica takvih nerazvojnih i neambicioznih proračuna slika Pule kakvu imamo, a to je zapušteni grad.

Uz riječi da se u proračunu spominju razni projekti pojedinačno - od rive, Muzila, projekta Adrinet do obnove grbova na pročelja gradske vijećnice pa čak i "raritetnog gastro-projekta poput Boškarina s krumpirom" za koji se izdvaja 128 tisuća kuna Kajfeš naglašava da se u proračunu nigdje ne spominju prevažni projekti poput bazena ili razvoja željeznice.

- Da se ne misli ozbiljno graditi bazen, pokazuju i gradonačelnikove dileme o dužini i širini bazena, sve da bi prolongirao početak gradnje. Možda bi bilo poštenije otvoreno reći građanima da ne možemo ući i investiciju zbog prevelike zaduženosti Grada i kreditnih obveza nego ih zavlačiti, zaključio je Kajfeš.

Janko Žužić, gradski vijećnik, rekao je da je proračun socijalan, odnosno populistički, o čemu svjedoči i činjenica da na društvene djelatnosti i socijalu ide čak 41 posto ili 153 milijuna kuna, čime se zapravo podilazi građanima, ali da takav proračun nije razvojni te će s njime Pula i dalje stagnirati.

Rekao je da bi Grad trebao uštedjeti na način da sve gradske službe i odjele smjesti u jednu zgradu, da ne bi plaćao četiri kotlovnice, četiri zaštitara po jednoj smjeni te trošio na hladni pogon. Također, zaključio je, Grad bi se trebao više angažirati da povuče novac iz Europske unije, poput nekih drugih hrvatskih gradova. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter