Pulski HDZ prijavio Grad odvjetništvu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Iako je nalaz revizije o poslovanju Grada Pule za 2009. godinu pokazao niz nepravilnosti, do danas nitko nije reagirao, stoga je podružnica HDZ-a od pulskog Opcinskog državnog odvjetništva zatražila poduzimanje mjera zbog moguceg nezakonitog poslovanja", izvijestila je na presici predsjednica pulske organizacije Lovorka Tomicic.

Podsjetila je da je u iz nalaza vidljivo nesavjesno gospodarenje proracunskim prihodima zbog cega, tvrdi, postoje osnovne sumnje da bi se moglo raditi i o kaznenim djelima.

Istaknula je da u poslovnim knjigama i financijskim izvještajima Grad nije iskazao suglasnost za zaduživanje Javnoj vatrogasnoj postrojbi Pula i podrucnoj vatrogasnoj zajednici u iznosu od 5,8 milijuna kuna, a osim opomena, nisu poduzete konkretne mjere za naplatu dospjelih potraživanja koja premašuju 11 milijuna kuna.

Od odvjetništva HDZ traži da procešlja poslovanje Grada i zbog izravno ugovaranih poslova bez prethodno raspisanog javnog natjecaja za ukupne iznose od 877.068 kuna te zbog postupka Grada, koji je protivno Zakonu o vodama, trgovackim društvima za podrucje vodoopskrbe prenio 16,8 milijuna kuna.

Tomicic je dodala da je prijava odvjetništvu upucena 18. rujna no do danas informaciju o eventualno pokrenutim mjerama nisu dobili.

U povodu sutrašnje sjednice Gradskog vijeca na kojoj ce se prezentirati planirani županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun, Tomicic tvrdi da se o tome na razini predstavnickog tijela nikada nije ozbiljno razgovaralo, dodajuci da su servirani materijali vijecnicima obicna slikovnica u kojoj nema strucnih analiza i podataka što potvrduje da je i ova rasprava sazvana radi zadovoljenja forme.

- O buducem županijskom centru odlucivala je politika, a sporna je nametnuta lokacija koja je odabrana mimo znanja javnosti i strucne rasprave. U dostupnim materijalima vidljivo je da se na podrucju Kaštijuna planira izgradnja gradevine za primarnu obradu i skladištenje opasnog otpada, stoga nisu tocne tvrdnje da ce se odlagati samo komunalni i neopasni otpad, smatra Tomicic.

Istaknula je da odlagalište nije adekvatno sanirano jer je otpad tek prekriven zemljom bez prethodne zaštite podzemnih voda.

Upozorila je i na netransparentnost gradske uprave od koje vec mjesecima ceka natjecajnu dokumentaciju za obavljanje usluga "odnosa s javnošcu" za što je u ponovljenom natjecaju odabrana zagrebacka tvrtka Manjgura. Tvrdi da je nesposobnost Grada vidljiva i u slucaju nedavno otpisanog duga Gradine inženjeringu u iznosu od 223 tisuca kuna, za što se moglo urediti jedno igralište.

Po njenim rijecima, dug je nedavno otpisan zbog zastare koja je nastupila još 2001. godine, no unatoc tome, procelnik Odjela za komunalni sustav i imovinu Damir Prhat lani je donio rješenje o ovrsi iako je dug nemoguce bilo naplatiti nakon 2001. godine. (D. BAŠIC-PALKOVIC)

Opet provala u službene prostorije
Prostorije pulskog HDZ-a ponovno su bile meta provalnika koji su izmedu cetvrtka i nedjelje obili vrata nanijevši materijalnu štetu od minimalno dvije tisuce kuna. Ovo je vec druga provala u prostorije stranke, a ujedno cetvrta u zgradu na Danteovom trgu u kojoj se nalaze unajmljeni gradski prostori.


Podijeli: Facebook Twiter