Pulski HDZ o sjedištu Županije: Jeftine parole

Zrinko Kajfeš i Ivica Butorac (N. S.)
Zrinko Kajfeš i Ivica Butorac (N. S.)

Zrinko Kajfeš i Ivica Butorac, predsjednik i tajnik pulskog HDZ-a, na konferenciji za novinare osvrnuli su se na posljednje događaje oko premještanja sjedišta Istarske županije iz Pazina u Pulu,  pogotovo na IDS-ovo obrazloženje povlačenja prijedloga o promjeni središta Županije.

- Cijeli istarski HDZ jedinstven je i dosljedan da Pazin treba ostati sjedište Županije, jer prebacivanjem sjedišta Pula ne bi previše dobila, a Pazin bi izgubio status velikog grada. HDZ-ova većina u Saboru je prije više od 20 godina osnovala Istarsku županiju sa sjedištem u Pazinu i nevjerodostojna su obrazloženja IDS-a koji povlačenje prijedloga o promjeni središta Županije iz Pazina u Pulu pravda neispunjenjem dogovorenog iz Plana 21. Možda bi bilo bolje da se osvrnu na neka druga neispunjena obećanja iz Plana 21, poput, primjerice, 385 tisuća nezaposlenih, rekao je Butorac.

Pulski HDZ-ovci istaknuli su da se njihova stranka, kao državotvorna stranka, nema potrebu skrivati iza Deklaracije o jedinstvenosti Istre i raznih spinova kojima se traži da Istra ostane samostalna regija. Istaknuli su da HDZ oduvijek podupire Istarsku županiju kao jednu od ravnopravnih 20 hrvatskih županija - jedinica područne samouprave, a da se ovakva pitanja trebaju rješavati u Saboru, a ne preko medija.

- Stvarna i konstruktivna racionalizacija državne uprave te fiskalna decentralizacija preozbiljna su pitanja koja se mogu riješiti samo političkim dogovorom i konsenzusom na državnom nivou, odnosno u Saboru. To su preozbiljna pitanja da bi se rješavala bacanjem jeftinih parola kao što to čini IDS, zaključio je Butorac.

- Mirna ide prema ozdravljenju, posjeduje tradiciju i znanje i ne vidim razloga da se ugasi. Bilo je i društava s puno većim dugovima koja nisu išla u likvidaciju. Smatram da se trebaju učiniti dodatni koraci kako bi se spasila Mirna i sačuvala radna mjesta i tradicija ove tvornice. U ovom slučaju Ministarstvo financija je pogriješilo. Osim ukoliko ne postoje interesne grupacije koje bi Mirnu iskoristile za svoje interese, rekao je Butorac. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter