Pulski GUP nezakonit?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Inicijativa gradana za obustavu postupka izrade Urbanistickog plana uredenja "Lucica Delfin" i udruga Zelena Istra danas su novinarima prezentirali prijavu urbanistickoj inspekciji Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uredenja i graditeljstva te prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti odluke o donošenju Generalnog urbanistickog plana Pule.

Na ovakav potez odlucili su se nakon što se Grad oglušio na njihove primjedbe i peticije prilikom usvajanja UPU-a "Lucica Delfin", pri cemu se pravdao odredbama GUP-a.

Inicijatori prijave stoga su se u proteklih godinu dana posvetili istraživanju nacina na koji je uopce došlo do izmjena GUP-a u korist privatnog investitora. Buduci da ih Grad nije slušao, kao niti cetiri tisuce potpisnika peticije, kopanje po dokumentima, kažu, iznjedrilo je niz nepravilnosti prilikom donošenja GUP-a.

- Zakljuckom Gradskog poglavarstva o usvajanju izvješca o ponovljenoj javnoj raspravi o prijedlogu GUP-a od 5. lipnja 2008. izvješce je izmijenjeno na nacin da se pogodovalo privatnom tražitelju SBE d.o.o. Rijeka i time onemogucilo provedbu prioriteta iz samog GUP-a, rekla je Dušica Radojcic, predsjednica Zelene Istre, upozorivši da je dva tjedna ranije, 27. svibnja 2008. godine, u izvješcu Upravnog odjela prostornog uredenja pisalo da se zahtjev za prenamjenom zelene površine/koridora u zonu stanovanja odbija.

U tom izvješcu stoji da prenamjena predstavlja povecanje podrucja planiranog za stambenu izgradnju, što nije sukladno predloženom konceptu uredenja kojim je zona stanovanja odmaknuta od obalnog dijela namijenjenog sportu i sportskoj lucici uz obavezu realizacije zelenog koridora koji prolazi podrucjem, a planom je utvrdena i obveza njegove realizacije od Pragrandea do Lungomarea.

Takoder, u tom izvješcu stoji i da se povecanje zone stanovanja traži na lokaciji na kojoj je planom evidentirano arheološko podrucje - kasnoanticka nekropola, a preraspodjela površina namijenjenih sportskoj luci na podrucju koje je planom verificirano kao zelena cjelina od posebnog lokalnog znacaja. Stoga se, stoji u izvješcu, shodno svemu navedenom tražena preraspodjela namjena ne procjenjuje prihvatljivom.

- Svi koji su tada uputili primjedbe dobili su od predsjednika povjerenstva Pede Grbina odluku o odbijanju takvih zahtjeva. Medutim, unatoc tome Gradsko poglavarstvo donosi odluku kojom zonu pretvara u zonu stanovanja cime krši clanak 237. Odluke o donošenju GUP-a u kojem se navode prioriteti provedbe GUP-a. Medu njima je realizacija toka zelenih površina - veza povijesne jezgre kontinuiranim zelenim površinama preko Pragrandea s Verudelom i Stojom, dodao je Vladimir Šegon iz Inicijative gradana, koji istice da su htjeli izmjene UPU-a "Lucice Delfin", što je zahtijevalo i cetiri tisuce potpisnika peticije, a kada su, prema njegovim rijecima, izigrani, došli su do nepravilnosti GUP-a.

Uz ovu nepravilnost utvrdili su, i niz drugih nepravilnosti zbog kojih su se odlucili na prijavu urbanistickoj inspekciji.

- Svaki GUP ima prioritete, a oni su ovako prekršeni. Prekršena je procedura donošenja GUP-a, a nepravilan je i sam sadržaj plana. Nakon suglasnosti Ministarstva usvojeno je puno amandmana, što je protuzakonito jer Ministarstvo nije bilo upoznato s njima. Ukoliko se pokaže da je GUP nezakonito donesen, bit ce to za Pulu užasno i netko bi trebao odgovarati, zakljucila je Radojcic, koja istice da se rješenje urbanisticke inspekcije ocekuje u roku od nekoliko mjeseci, što je relativno brz postupak koji bi pokazao da država pocinje pravno funkcionirati.

Prema dosadašnjoj praksi Ustavnog suda, podnositelji prijave zakljucili su da su nepravilnosti prilikom donošenja pulskog GUP-a vrlo slicne nekima koje je Ustavni sud ocijenio nezakonitim. Stoga zahtijevaju ocjenu ustavnosti i ukidanje odluke o usvajanju GUP-a što temelje na nepoštivanju procedure, promjeni suprotno prioritetima GUP-a, nepribavljanju prethodne suglasnosti na naknadne izmjene plana od strane Ministarstva i neprovodenju nove javne rasprave, cime su prekršena prava gradana. (Goran ROJNIC)

Škuflic: GUP je donesen u skladu sa zakonom

Prijava urbanistickoj inspekciji i zahtjev za ocjenu ustavnosti postupka donošenja GUP-a nije iznenadilo gradsku upravu. Štoviše, Giordano Škuflic, procelnik Upravnog odjela za prostorno uredenje, rekao je da su vec svu dokumentaciju predali inspekciji resornog ministarstva.
- Grad je upoznat s prijavom. Dobili smo dopis Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uredenja i graditeljstva, odnosno Uprave za inspekcijske poslove sektora nadzora urbanisticke inspekcije, u kojem nas obavještavaju o pokretanju postupka. U dopisu 21. ožujka zahtijevaju odredenu dokumentaciju postupka usvajanja GUP-a, a mi smo im vec 28. ožujka dostavili kompletnu dokumentaciju, kaže Škuflic.
- GUP je donesen u skladu sa svim zakonskim propisima i prema zakonski definiranim postupkom. Prije no što je Gradsko vijece o njemu uopce odlucivalo dobio je sve potrebne suglasnosti, pa tako i onu resornog ministarstva, što je samo potvrda da je plan odraden u skladu sa zakonom, istice procelnik.


Podijeli: Facebook Twiter