Pulski gradonacelnik negativan na droge

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulski gradonacelnik Boris Miletic ne konzumira opojne droge. Pokazalo je to testiranje koje je Miletic još 27. lipnja obavio u Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada u Zagrebu, a koje je danas na takozvanim aktima gradonacelnika prezentirao novinarima u pulskoj gradskoj palaci.

Miletic je na analizu dao uzorak svoje kose duljine od tri do cetiri centimetra, a kako bi se izbjegle bilo kakve špekulacije testiranje je obavljeno uz prisustvo javnog bilježnika, koji je uzimanje uzoraka u konacnici ovjerio svojim službenim pecatom. Rezultati analize bili su gotovi 5. srpnja, a u nalazu je uz ostalo navedeno da pulski gradonacelnik nije konzument droga poput amfetamina, metamfetamina, ectasyja, MDMA, morfina, kodeina, heroina, metadona, i kokaina.

Upravo je zbog ove posljednje supstance, kokaina, u posljednje vrijeme u raznim medijima Miletic bio cesto prozivan. Pogotovo nakon smrti savjetnice u Gradu Puli Martine Duras Pauletic, pojedini internet portali, ali i ostali mediji bili su preplavljeni napisima i informacijama da je Miletic kokainoman, te da zajedno s ostalim bliskim stranackim suradnicima organizira kokainske partije.

Situacija se toliko otela kontroli da se cak i smrt savjetnice Duras Pauletic povezivala s prekomjernim uživanjem opojnih droga, koje je ona, pisalo je, konzumirala na tim partijima.

No, prema policijskim nalazima nisu bili u pravu oni koji su smrt Martine Duras Pauletic povezivali s politikom i drogama (jer je pocinila samoubojstvo plinom, op. a.), a ovim je medicinskim nalazom sada demantirana još jedna teška optužba koju su pojedini politicki oponenti svaljivali na Miletica, odnosno da je potonji teški ovisnik o kokainu.

- Ovim potezom želim okoncati špekulacije koje su se posljednjih tjedana pojavile u vrlo ružnom kontekstu, kao dio sramotnog iživljavanja pojedinaca koji su pokazali da su spremni baš na sve za malo mjesta u medijima, rekao je Miletic i dodao da nece dopustiti da takva "degutantna podmetanja usporavaju rad gradske uprave i na bilo koji nacin koce razvoj Pule".

Po njegovim rijecima, to je testiranje napravio samo zbog gradana Pule koji su, kako je rekao, "pokazali kome mogu vjerovati".

- Ovime stavljam tocku na jednu morbidnu tracersku epizodu i na to više necu potrošiti ni rijeci. Sad možemo u miru dalje raditi i usmjeriti svu energiju na izazove koji su pred Pulom. U jeku smo turisticke sezone, a Pula je, kao što svi znaju, veliko gradilište te je puno posla pred nama, porucio je gradonacelnik.

Komentirajuci na pitanje novinara rezultate testiranje pulskoga gradonacelnika, istarski župan Ivan Jakovcic istaknuo je da je to ocekivan epilog te da je "tužno da su se neki stranacki kolege stavili na stranu nekih marginalnih ljudi".

- Osobno se necu podvrgnuti testiranju jer nema potrebe za to. Necu pasti na necije ucjene, eventualno cu to uciniti, ali tek za nekoliko mjeseci jer nakon 22 godine bavljenja politikom necu pasti na ucjene nekih prijatelja. Taj film nece nitko pogledati, rekao je Jakovcic.

Kajin: Neka i Jakovcic obavi test

Saborski zastupnik IDS-a Damir Kajin prokomentirao je za naš list konferenciju za novinare pulskog gradonacelnika.

- Prvi dan sam rekao - za miloga Boga, ulica bruji, otklonite tu sumnju, naglašava Kajin i dodaje: "Od mene se tražilo da šutim, da za druge stavim glavu na panj, a oni ne daju ni vlas s glave. Ne ide to tako".

- Meni ni danas nije jasno zašto se odugovlacilo. Neka i Jakovcic obavi test i svima ce biti lakše, tvrdi Kajin.

Stranackom šefu Ivanu Jakovcicu ipak porucuje: "Želim mu odgovoriti na tvrdnje da sam nasjeo. Lako je, Nino, što je nasjeo samo jedan tvoj bivši prijatelj, ali nasjela je cijela Istra. A ti dobro znaš što to znaci".

Petnaest godina iskustva u analizi droga

Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, na kojem se testirao Miletic, javna je ustanova osnovana još 1947. godine na inicijativu predsjednika JAZU-a dr. sc. Andrije Štampara.

Institut je ukljucen u provedbu Akcijskog plana suzbijanja zloporabe opojnih droga Vlade RH te ima petnaestogodišnje iskustvo u analizi droga (heroin, kokain, morfin, kodein, metadon (heptanon), amfetamini, marihuana) u urinu i/ili kosi, a unatrag godinu dana aktivno provodi analizu buprenorfina (Subutex, Suboxon) u urinu.

Institut je danas samostalna javna znanstveno-istraživacka institucija, druga po velicini u Hrvatskoj, a od 2004. godine u nadležnosti je Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske. (Srecko PERŠIC, Hina, D. G.)


Podijeli: Facebook Twiter