Pulski gimnazijalci zgroženi pitanjima iz biologije

U utorak na rasporedu test iz likovne umjetnosti i geografije
U utorak na rasporedu test iz likovne umjetnosti i geografije

Točno u devet sati, ispitom iz biologije u ponedjeljak je započela državna matura koju će ove godine u Hrvatskoj polagati 39.600 učenika. Kako bi se izbjegle moguće zlouporabe, osobito nakon prošlogodišnjih incidenata kada je zbog krađe primjerka testa iz pulske privatne Gimnazije, u zadnji tren odgođeno pisanje eseja iz hrvatskog jezika, neke su škole uvele i video nadzor.

Želeći se i na taj način osigurati, kamere su montirane u pulskoj Ekonomskoj školi, a po riječima ispitne koordinatorice polaganja državne mature Silvane Čulić, ta je škola poduzela sve mjere kako bi se spriječile moguće zlouporabe i prepisivanje. Po njenim riječima, sve su klupe u razredu razmaknute na metar udaljenosti, a učenici do zadnjeg trena ne znaju u kojem će razredu pisati test.

Osim toga, ne znaju ni koji će im profesori biti na polaganju mature, nije dozvoljeno unošenje mobitela, a na ispitu iz matematike ni ručni satovi. Oni učenici koji rade po prilagođenom programu i tijekom školovanja koriste pomoć asistenta u nastavi, do trenutka polaganja testa ne znaju koji će pomoćnik u nastavi zamijeniti njihovog dotadašnjeg asistenta. U pulskoj Ekonomskoj školi, od ukupno 75 maturanata, državnu maturu u ljetnom je roku prijavilo 70 učenika, dok je lani ta škola imala 76 maturanata te je tada maturu prijavilo njih 69, od kojih ju je uspješno položilo 97 posto.

Kakva su bila pitanja i kako je sve prošlo prvog dana, pitali smo pulske gimnazijalce. Sudeći po njihovim komentarima - nije bilo dobro.

- Očito smo mi nekakav eksperiment, jer četiri smo godine učili gradivo bez ikakvih eksperimenata, a sada na državnoj maturi iz biologije sve sami eksperimenti i grafovi, a pitanja o čovjeku nigdje. Ako već žele da na sasvim drugi način pišemo ispite, onda bi nas u tom smjeru trebali i pripremati tijekom godine. Pune četiri godine smo radili jednu stvar, a to je bilo učenje, a sada nam daju stvari koje prvi put vidimo, ispričali su nam Anja Bimbašić i Luka Drandić, koji smatraju da su pitanja tako posložena da nije bitno znanje, već sreća. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter