Pulski gimnazijalci prvi put darovali krv

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Program obilježavanja Tjedna Hrvatskog Crvenog križa poceo je u utorak na Djelatnosti za transfuziologiju pulske Opce bolnice akcijom "Darujem krv prvi put". Njezin je cilj, kako je rekla Mia Dekleva iz Gradskog društva Crvenog križa Pula, omasoviti broj darivatelja, odnosno stvoriti što širu bazu darivatelja da bi se stalni rasteretili.

Ove je godine pulski Crveni križ proveo edukacije o važnosti darivanja krvi u Gimnaziji, Srednjoj školi za ugostiteljstvo, turizam i trgovinu, Ekonomskoj i Tehnickoj školi. Akciji su se, stoga, osim gradana koji su krv došli darovati prvi, ali i puno više puta, oko podneva prikljucili i pulski gimnazijalci.

Kako nam je rekla doktorica Arne Slivar, na pulskoj Transfuziologiji mjesecno imaju oko 200 darivanja krvi, dok se u Istri taj broj krece od 350 do 500. Krvi i krvnih pripravaka ima dovoljno i za potrebe bolnice i "za rezervu", rekla je zadovoljno lijecnica.

Napomenuvši da se u Istri godišnje prikupi oko 6.500 tisuca doza krvi, od cega samo u Puli 2.500, Slivar je navela da stalni darivatelji dolaze kontinuirano ili po pozivu, dok novih uvijek ima.

Navodeci da najvecu stopu darivatelja krvi u Europi imaju Španjolska, Irska i Švicarska, izrazila je ipak žaljenje što darivatelji u Hrvatskoj nemaju vece beneficije, kao u nekim drugim zemljama. Zakonski imaju pravo tek na jedan slobodan dan, no mnogi privatnici to ne poštuju, a nakon vadenja dobiju "dva deca pica i pizzu". No, unatoc ovakvim, tek simbolicnim darovima, ipak su uvijek spremni doci i iznova pomoci drugima.


Podijeli: Facebook Twiter