Pulski gimnazijalci danas pisali ispit iz biologije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ispitima iz psihologije i informatike u utorak je počela provedba ispita državne mature u ljetnom roku za ovogodišnju generaciju hrvatskih maturanata. Danas je na rasporedu bio ispit iz izbornog odnosno neobaveznog predmeta biologije kojem je odlučilo pristupiti i 57 pulskih gimnazijalaca. Radi se o ispitu na državnoj maturi koji izbjegava puko reproduciranje naučenih podataka, već naglasak stavlja na znanstveno i kritičko zaključivanje te korištenje naučenog u stvarnim situacijama. Pojavljivanje tako koncipiranog ispita iz biologije pomalo je iznenadio lanjsku generaciju maturanata, a koliko je ovogodišnjima bila teška staza kroz labirint ispitnih pitanja pokušali smo doznati među samim maturantima koji su pristupili ispitu.

Neočekivana pitanja

"Iskreno bilo je dosta teško, pitanja su bila neočekivana i svi su malo šokirani", kazala nam je Lucija koja je s prijateljicom Noemi među prvima stigla iz učionice u kojoj su provele nešto više od dva sata tražeći prave odgovore na ovogodišnja pitanja iz biologije. A među njima, kažu djevojke, previše grafova i slika među kojima se nije bilo ni najmanje lako snaći. Katja koja stiže za njima potvrđuje da ispit nije bio lak. "Bilo je stvarno dosta pitanja oko čijih je odgovora trebalo puno razmišljati. Neka pitanja su se ponovila ili bila vrlo slična lanjskim, ali većinom su bila nova", kaže gimnazijalka Katja. Maturantica Mia već je ranije ovog tjedna "odradila" ispit iz kemije, pa je biologiji pristupila s manje treme, zbog čega je i zadovoljnija rezultatima. "Ispit je prošao dobro, puno bolje nego kemija", kaže Mia, dodajući da je na ispitu iz biologije bilo puno pitanja za koja "puko štrebanje" nije bilo dovoljno, već je prilikom traženja odgovora trebalo "uključiti moždane vijuge". "Bilo je ok, nije bilo toliko strašno i, što je najvažnije, imali smo dovoljno vremena. Najvažnije iz razloga što ispit nije bilo moguće riješiti automatskim popunjavanjem, već je većina pitanja zahtijevala jako puno razmišljanja", prvi je komentar maturanta Marka.

Krvne žile i kruške

Ispred Gimnazije grupa maturanata pretresala je svježe dojmove iz učionice. Živa polemika upravo se vodila o zadatku s krvnim žilama i kruškama, pitanjima koja, po mišljenju Marina, malo odskaču u inače relativno "ok ispitu". "Znam kroz koje krvne žile krv protječe, kakvom brzinom i kakav je krvni tlak, ali problem u ispitnom zadatku bio je u nejasnim slikama krvnih žila među kojima se, barem meni, bilo teško snaći", kazao je Marin koji je, izuzev nekolicine nejasnih pitanja, ispit iz biologije ocijenio korektnim te dodao da su zadaci s logičnim zaključivanjem sasvim primjereni gimnazijalcima. Da je poticanje gimnazijalaca na logiku, razmišljanje i "korištenje mozga" dobro smatra i Karlo, uz primjedbu da su na neka pitanja odgovor vjerojatno znale samo one njegove kolege čiji roditelji imaju plantažu krušaka. "Bilo je pitanja koja su me iznenadila, neka negativno, neka pozitivno. Oduševio sam se, primjerice, znanjem koje imam o školjkašima koji su zabranjeni na jelovniku", kazao je Karlo, dodavši uz smijeh da se radi ipak o znanju koje je manje stekao kroz školsko obrazovanje, a više kroz vlastito iskustvo konzumacije plodova mora.

Sve u svemu, pulski maturanti nisu pretjerano nezadovoljni znanjem koje su pokazali na jučerašnjem ispitu. Matura se nastavlja narednog tjedna, a ispitni "teškaši" hrvatski jezik i matematika koje će polagati gotovo 13.000 hrvatskih gimnazijalaca, više od 18.000 učenika strukovnih škola, te 5.599 kandidata izvan redovnog sustava obrazovanja u Republici Hrvatskoj, na rasporedu su u trećem, odnosno četvrtom tjednu ovogodišnje mature. (Milan PAVLOVIĆ)








Podijeli: Facebook Twiter