Pulski gimnazijalci čitali naglas

Čitanje na raznim gradskim punktovima (M. ANGELINI)
Čitanje na raznim gradskim punktovima (M. ANGELINI)

U organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice, u povodu Mjeseca hrvatske knjige i Dana čitanja naglas, danas su na četiri najfrekventnije pulske lokacije učenici 4.e razreda Gimnazije čitali naglas. Riječ je o jednodnevnoj akciji s ciljem popularizacije čitanja, koja se održava na cijelom području Republike Hrvatske svake godine 23. listopada.

Ukupno dvadeset učenika pulske Gimnazije, u skupinama od pet učenika, na četiri gradske lokacije: Narodni trg, Flanatička ulica, Portarata i Giardini, čitalo je naglas djela istarskih autora. Naime, zajedno sa svojim profesorom hrvatskog jezika Filipom Zoričićem, čitana su djela raznih autora koji žive, odnosno koji su živjeli i stvarali u Istri. Odjeveni u prepoznatljive crvene majice s natpisom "Tko čita, (ne) skita", učenici su čitali djela Mate Balote, Vlatka Ivandića, Fulvija Tomizze, Daniela Načinovića, Tatjane Gromača, Vladimira Gagliardija, Ester Sardoz Barlessi i drugih, nastojeći pri tome privući pažnju prolaznika.

Reakcije publike bile su posve različite. Neki su jednostavno prošli pored čitača niti ne podigavši pogled s poda, drugi nastavili sa špežom ni ne osvrnuvši se, a treći komentirali "Pa što ovi tu izvode". No, bilo je i onih koji su sa zanimanjem zastali i slušali čitanje, te rekli da je to hvalevrijedna inicijativa, kao i da bi takvih i sličnih akcija trebalo biti više.

Knjižničarka Gradske knjižnice i čitaonice Pula Andrea Trapan kazala je da su odabrali autore s područja Istre, s posebnim naglaskom na Pulu i okolicu. "Promocija zavičajnosti jedna je od bitnih sastavnica rada naše knjižnice i želja nam je sačuvati regionalno bogatstvo i regionalne posebnosti", rekla je Trapan.

Manifestacija je održana i u Domu za psihički bolesne odrasle osobe "Vila Maria" gdje su korisnici doma čitali poeziju koju su sami napisali. Tim je povodom predstavljena zbirka pjesama "Koraci kroz stihove", tiskana u izdanju Gradske knjižnice i čitaonice. (V. BEGIĆ; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter