Pulski gimnazijalac državnu maturu pisao u bolnici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon šoka zbog testa iz hrvatskog jezika koji je trenutno na "testiranju" u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta zbog spornih pitanja i dvosmislenih odgovora jucer su maturanti zadovoljniji izlazili iz škola nakon drugog dijela ispita - eseja iz hrvatskog jezika. Na nižoj razini ispita tema je bio Boccacciov "Decameron", a na višoj su ucenici morali usporediti Camusijevog "Stranca" i roman "Zlocin i kazna" F. M. Dostojevskog.

- U odnosu na test, ovo je bio macji kašalj, rekli su nam ucenici s kojima smo razgovarali ispred nekoliko pulskih škola. Zadovoljni su reakcijom ministra Željka Jovanovica, koji je kazao da ce tražiti da se ne boduju ona pitanja za koja se pokaže da ne mogu biti pokazatelj znanja. Ipak, tu i tamo mogla su se vidjeti pokisla lica.

Medu 32.000 osoba iz Hrvatske, od kojih iz Istre njih oko 1.300, koje su u petak pisale esej iz hrvatskog jezika je i maturant pulske Gimnazije Goran Rumin, koji je ispit polagao iz bolnickog kreveta u pulskoj Opcoj bolnici. Tamo je završio zbog upale slijepog crijeva nakon cega je hitno operiran u ponedjeljak, svega dva dana prije pocetka državne mature. Unatoc tome, nije želio odustati od polaganja ispita te je zatražio i dobio odobrenje Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja da ispit državne mature može polagati u bolnici.

- Malo boli, ali mogu podnijeti, bolje mi je da tako polažem maturu, nego da izgubim mogucnost upisa na fakultet jer u jesenskom roku više ne bi bilo mjesta na onom koji mene zanima, a to je FER u Zagrebu, kazao je Goran.

Kako nitko ne bi sumnjao u regularnost ispita, sve se odvijalo kao u školi. Na ispitu su dežurale dvije profesorice Gimnazije koje su na vratima bolnicke sobe zalijepile obavijest o održavanju državne mature, ucenik je uz sebe imao samo papir i kemijsku olovku, a s boce s vodom skinuo je etiketu, kao što nalažu stroga pravila.

Ostali pacijenti, od kojih je bio odvojen paravanom, iskljucili su zvuk mobitela i u tišini strpljivo cekali završetak eseja, a podršku u polaganju pružilo mu je i bolnicko osoblje, koje za vrijeme ispita nije ulazilo u sobu. (M. JERIN)

Rijecki medicinari odustali od državne mature

Dok gimnazijalcima položena državna matura znaci uspješno okoncanje srednjoškolskog obrazovanja, ucenicima strukovnih škola ona je fakultativna, odnosno njoj pristupaju ukoliko žele nastaviti školovanje.

Kako smo saznali od grupice maturanata rijecke Medicinske škole koji su u petak pisali školski esej, neki njihovi kolege su nakon testa iz hrvatskog jezika odustali od daljnjeg polaganja državne mature, a time i daljnjeg školovanja. (K. KRIKŠIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter