Pulski gastro bar "Semafor"


U Puli je prije nekoliko mjeseci otvoren prvi gastro bar u Hrvatskoj - Semafor. Zašto taj naziv, upitah vlasnika i chefa Nikolu Baćca, pazinskog Pićanca oplemenjenog u Poreču, kako voli za sebe reći, stručno obrazovanog u Hrvatskoj, Italiji i Francuskoj.

-  Tri boje semafora su tri boje antioksidansa jako važnih za ljudsko zdravlje. Tu će biti rotor pa će semafor s Velog Vrha otići u povijest, a njegove boje označavaju i tri tipologije hrane: crvena za tzv. nezdravo crveno meso, žuta kao žitarice koja označava oprez, i zelena, povrće, kao ona najbolja, kaže Nikola.

Gastro barovi nisu nikakva nepoznanica u svijetu. Nikola se odlučio za nj jer se u našim kafićima, osim brioša i eventualno tosta ne može ništa pojesti.

- Odlučio sam se za nekoliko dobrih domaćih jela koje sam osuvremenio detaljima, fusion istarske, talijanske i francuske kuhinje. Sve je fusion jer ja sam sam fusion. Svu hranu osobno nadgledam i nabavljam, sve mora biti vrlo kvalitetno i domaće. Za dobar istarski ramstek potegnem na Ćićariju, njoke na žlicu i vilicu radim sam, kao i pljukance, raviole i tijesto za picu koje pripremam 20 sati, objašnjava Nikola. Istarska pica je, probasmo, izvanredna. Tek tijesto, domaća šalša, odlična šunka i mozzarella. Veli Nikola da je možemo jesti u dva sata ujutro i za 15 minuta leći - niti ćemo biti žedni, niti se napuhnuti.

- Nisam htio otvoriti neki pretenciozan lokal, želim da ovaj gastro bar bude mjesto na kojem će se ljudi ugodno družiti i pritom nešto dobro i jednostavno pojesti, objašnjava Nikola.

- Od početka listopada kada ću kompletirati osoblje koje je jako važno u svakom objektu (on sam dnevno radi i do 18 sati), imat ćemo tematske dane i večere. Volio bih imati takvih pet ručkova i večera, osobno odvesti gosta na gastronomsko putovanje u kojem će uživati uz neobaveznu živu glazbu. Nešto kao uz pozivnicu, klijentela 35-45 godina, ljudi kod kojih kemija traži da izađu van, hedonisti koji znadu uživati, veli Nikola. (V. MEDVEDEC, snimio D. MEMEDOVIĆ)

OPŠIRNIJE U NEDJELJNOM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter