Pulski Forum 09 i Ljetna plesna radionica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ovogodišnji 14. medunarodni kazališni festival mladih podijeljen je u dvije cjeline. Prva je Pulski Forum 09 koji je posvecen jednom od utemeljitelja Kazališta potlacenih, nedavno preminulom Augustu Boalu i održava se od 18. do 27. lipnja. Drugu cjelinu sacinjava Ljetna plesna radionica koja se održava vec 11 godina i koja ce svoja vrata otvoriti od 27. srpnja do 6. kolovoza", kazala je Gordana Jeromela Kaic, ravnateljica Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula, na jucerašnjoj konferenciji za novinare.

Organizatori programa 14. MKFM-a Aleksandar Bancic i Marijana Peršic iz Dramskog studija INK-a govorili su o programima koji ce se održavati tijekom deset dana festivala.

- Jako smo sretni što smo lani mogli ugostiti Augusta Boala jer je on bio sam vrhunac Kazališta potlacenih, stoga smo zahvalni njemu i njegovom sinu Julianu Boalu koji su nam lani izašli ususret. Kao što znate Augusto Boal je nedavno preminuo, stoga ovo festivalsko izdanje posvecujemo upravo njemu. Naš je cilj svim zainteresiranima ponuditi što kvalitetnije radionice i voditelje, a prema rijecima naših medunarodnih suradnika i ove smo godine uspjeli ostvariti bogat program, kazao je Bancic.

Tijekom festivalskih dana bit ce održano šest radionica. Dugogodišnja suradnica Augusta Boala, Bárbara Santos iz Brazila održat ce radionicu naziva "Od Duge želja do Forum kazališta" (18. - 20. lipnja), a Douglas Paterson iz SAD-a vodit ce "Radionicu Forum kazališta za pocetnike" (21. - 23. lipnja). Voditelji Iwan Brioc iz Walesa i José Soeiro iz Portugala govorit ce o "Buducnosti Legislativnog kazališta" (21. lipnja). Iwan Brioc ce održati i radionicu na temu "Propriocepcija, a ne revolucija: Kazalište potlacenih u kazalištu uma" (22. - 24. lipnja), a Roberto Mazzini iz Italije pokušat ce dati odgovor na pitanje "Jesu li policajci u glavi socijalni ili psihološki?" (24. - 27. lipnja). Adrian Jackson iz Velike Britanije održat ce radionicu "Umjetnost džokera" (25. - 27. lipnja).

- MKFM ce imati i svoje vecernje programe: predstave Kazališta potlacenih koje ce se održavati na Velikoj sceni INK-a od 23. do 26. lipnja u 21.30 sati te prezentacije radionica i projekata, kazala je Peršic.

Kazališna skupina Feminism ENJEUX iz Francuske ce 23. lipnja odigrati predstavu "X=Y" na temu seksizma u raznim kontekstima, a Mostarski teatar mladih ce 24. lipnja odigrati predstavu "Mostarska gimnazija" koja govori o nacionalnim podjelama u njihovom gradu. Grupa Kazališta potlacenih iz Pariza 25. lipnja ce odigrati predstavu na temu rada "Kuhar rece zecu: hajdemo zajedno kuhati", a Alarm i LORI ce dan nakon progovoriti o gay tematici u predstavi "U svoja 4 zida".

Prezentacije radionica održat ce se 22. i 23. lipnja. Ivana Marjanovic predstavit ce "Radionicu Forum kazališta za lokalne pedagoge", a Douglas Paterson "Radionicu Forum kazališta za pocetnike". Jale Karabekir ce 19. lipnja predstaviti svoj rad sa ženskim grupama u Turskoj, Alessandra Gigli, Alessandro Tolomelli i Alessandro Zanchettin ce 21. lipnja predstaviti knjigu na talijanskom "Kazalište potlacenih u akciji", a Alarm i LORI 26. lipnja ce predstaviti zajednicki projekt borbe protiv predrasuda prema gay populaciji kroz Forum kazalište. Festivalsko slavlje pocinje u subotu, 20. lipnja, u tvrdavi Casoni Vecchi u 21.30 sati feštom u kojoj ce se putem videouratka prisjetiti lika i dijela Augusta Boala.

Ljetne plesne radionice organiziraju se u suradnji s plesnim studijom Liberdance iz Zagreba od 27. srpnja do 6. kolovoza. Rasmus Olme održavat ce radionicu suvremene plesne tehnike od 27. do 31. srpnja, Madine Sieber ce voditi radionicu jazz dancea i hip-hopa od 27. do 31. srpnja, a još dvije radionice na temu suvremene plesne tehnike vodit ce Hillary Blake Firestone od 1. do 6. kolovoza i Ana Mark od 1. do 5. kolovoza.


Podijeli: Facebook Twiter