Pulski filmski festival uvršten u program Media EU

Festival igranog filma u Puli (Arhiva)
Festival igranog filma u Puli (Arhiva)

Festival igranog filma u Puli prvi je put uvršten u program Media EU, a financijska potpora, 20 tisuća eura, namijenjena je sufinanciranju troškova prikazivanja filmova Međunarodnog filmskog programa "Europolis" iz zemalja Europske unije i ostalih zemalja, članica tog programa.

To je prvi put da je pulski filmski festival uvršten u program MEDIA, čime mu je, u godini ulaska Hrvatske u Europsku uniju, priznato ispunjavanje visokih standarda za filmske festivale, ističe se u današnjoj obavijesti Festivala.

Festival igranog filma u Puli, koji ove godine slavi šezdesetu obljetnicu osnutka, počeo je s programom europskog filma 2001. Prvi izbor europskog filma sastavio je redatelj Dalibor Matanić, a od 2005. program selektira Zlatko Vidačković, umjetnički ravnatelj Festivala.

Međunarodni program u svom će trinaestom izdanju, od 13. do 27. srpnja, ponuditi filmove sa svjetske festivalske scene, od probranih filmova iz programa Festivala u Cannesu, Berlinu, Veneciji i Rimu, do hitova za najširu publiku.

U Nacionalnom programu, koji se održava od 20. do 27. srpnja, očekuje se rekordan broj više od 12 hrvatskih filmskih naslova, a i niz koprodukcija u kojima su nastupali hrvatski filmski umjetnici ili su snimljene na hrvatskim lokacijama. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter