Pulski filmski festival u znaku ženskih snaga


Ovogodišnji, 63. Pulski filmski festival donosi od 9. do 16. srpnja 16 dugometražnih filmova u natjecateljskom dijelu hrvatskog programa, te jednako toliko u međunarodnom dugometražnom natjecateljskom dijelu, a organizatori najavljuju sjajan program s brojnim kvalitetnim ostvarenjima domaćeg i europskog, te svjetskog filma, uz velik broj premijera.

"Velik je broj prijavljenih filmova i velik broj projekcija, događanja zbivanja, premijera. Ove su se godine sve stvari posložile onako kako mi mislimo da bi one i trebale izgledati, tako da ćemo imati nacionalni festival u punom smislu riječi", kazao je najavljujući program predsjednik Umjetničkog savjeta festivala Hrvoje Pukšec.

Istaknuo je da se koncepcijski ništa nije mijenjalo niti dodavalo u odnosu na prethodne dvije godine ali će, u povodu obilježavanja 25. obljetnice hrvatske neovisnosti, u programu Kinoteka biti prikazano sedam filmova odabranih anketom o najgledanijim hrvatskim filmovima u posljednjih 25 godina.

"Tražili smo pet važnih komada, a dobili sedam veličanstvenih", kazao je Pukšec. U potrazi za najboljim hrvatskim filmom u posljednjih četvrt stoljeća sudjelovali su članovi filmskih strukovnih udruga, a najveći je broj bodova dobio film "Što je Iva snimila 21. listopada 2003.?" Tomislava Radića, otkrio je. Popis svih filmova uvrštenih u program dostupan je na mrežnim stranicama festivala.

Još jedna posebnost ovogodišnjeg festivala je ta da se održava u znaku "ženskih filmskih snaga", napomenuo je Pukšec. "Puno je žena redateljica od trinaest filmova međunarodnog programa, njih čak šest režirale su žene, a situacija je slična i u Hrvatskom programu pa festival 9. srpnja otvara film "Sve najbolje" Snježane Tribuson, a zatvara 16. srpnja "Trampolin" Katarine Zrinke Matijević", kazao je. (H)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU 18. LIPNJA


Podijeli: Facebook Twiter