Pulski filmski festival: Brojni programi za mlade


Na ovogodišnjem, 63. po redu Pulskom filmskom festivalu brojni će programi biti posvećeni djeci i mladima.

Novi sadržaji

Tako će filmski programi Pulica i Dizalica, posebno namijenjeni djeci i mladima, prikazati ukupno 11 filmova, a radionice Pustolovni laboratorij profesora Baltazara za djecu i RED za mlade bit će obogaćeni novim sadržajem. Organizirat će se i okrugli stol na temu "Koliko je važno prikazivati filmove za djecu i mlade u popratnim programima filmskih festivala". Mladi će moći aktivno sudjelovati u Festivalu i kroz Filmsku kritiku mladih filmofila te steći dragocjeno iskustvo kao dio volonterskih snaga. Kroz filmski program Pulica prikazuju se suvremeni hrvatski, europski i svjetski igrani i animirani dugometražni i kratkometražni filmovi namijenjeni djeci, ali i odraslima. To su filmovi koji su briljirali na brojnim festivalima filmova za djecu i mlade, a koji otvaraju vrata u druge nepoznate kulture i šarolike filmske izričaje.

Tradicionalni Pustolovni laboratorij profesora Baltazara dvanaesti put ovoga ljeta otvara svoja vrata znatiželjnoj djeci. Animirani filmovi koje su prošle godine izradili polaznici Baltazara postali su službena špica Međunarodnog saveza europskih filmova za djecu (ECFA - European Children's film association). Upravni odbor ECFA-e, čija je članica i Tanja Miličić, također članica našeg Umjetničkog savjeta, imat će ove godine sastanak u Puli. Voditelji su Manuel Šumberac i Vibor Juhas.

Uspješna Dizalica

Program Dizalica uspješno je porinut na 61. Pulskom filmskom festivalu, a posebno je namijenjen mladim filmoljupcima koji bi se po uzrastu mogli definirati kao stariji maloljetnici i mlađi punoljetnici, dakle mladež u dobi od 16 do 21 godine. Sukladno uzrastu filmovi se biraju imajući na umu njihovu kvalitetu, ali i tematiku kojom se bave, problemima odrastanja, prijateljstvom, prvim ljubavima, odnosu s roditeljima itd.

Kako je jedna od okosnica 63. Festivala žene kao filmske autorice, u ovogodišnjem programu Dizalice čak se tri, od ukupno šest filmova, bave odrastanjem djevojaka, njihovom seksualnošću i pronalaskom mjesta u društvu.

U suradnji s međunarodnim tvrtkama RED i MYTHERAPY i ove godine organizira se filmska kreativna radionica za mlade RED - osmišljena u suradnji s Dadom Valentićem, osnivačem Mytherapy studija, vodeće svjetske tvrtke za digitalni mastering, te uz podršku tvrtki Red Digital Cinema i Adobe. Glavni je cilj ove sedmodnevne radionice uputiti mlade u najnovija dostignuća na polju filmske industrije i digitalne tehnologije te na taj način otkriti i potencijalne buduće zvijezde digitalne kinematografije. Uz stručno vodstvo Nerme Mehadžić, sudionici radionice napisat će i producirati svoj kratki film, snimiti ga koristeći RED DRAGON kamere, montirati u REDucation post-produkcijskom studiju te pogledati svoja ostvarenja na velikom platnu. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter