Pulski eksperiment s kraja socijalizma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zadruga Praksa i Sveučilišna knjižnica u Puli organiziraju retrospektivnu izložbu pulskih omladinskih novina "Petica" tiskanih između 1987. i 1989. godine. Izložba se otvara danas u 20 sati u prostorijama zadruge "Praksa" na Danteovom trgu. Osamdesetih godina prošlog stoljeća u Puli su izlazile novine Petica - službeno glasilo pulskog Saveza socijalističke omladine Hrvatske. Bile su to omladinske novine, poput zagrebačkog "Poleta", koje su intenzivno pratile progresivnu političku, glazbenu, likovnu i književnu scenu u gradu.

Godine 1988. uredništvo lista preuzima Mirjana Aćimović (Nišević), a grafički dizajn Nadan Rojnić te, zajedno sa širim krugom suradnika, od novina stvaraju jedinstveni medijski eksperiment inspiriran fanzinima, punkom i novootkrivenim medijskim slobodama. Posljednjih 14 brojeva novina, izdanih prije definitivne zabrane izlaženja 1989. godine, dokumentiraju Pulu u terminalnoj fazi socijalizma kada se postojeći sustav već nepovratno urušavao.

Štrajkovi u "Uljaniku", nezaposlenost u gradu, stečajevi firmi teme su koje se u "Petici" izmjenjuju s recenzijama koncerata KUD Idijota i prvog albuma Gori Ussi Winnetoua. Ovaj zaboravljeni autentični materijal iz posljednjih godina socijalizma danas izgleda podjednako aktualno kao i prije četvrt stoljeća kada je nastao. Izložbu originalnih novina u zadruzi "Praksa" prati i projekt digitalizacije "Petice" čiji će brojevi postati i on-line dostupni javnosti putem Sveučilišne knjižnice u Puli. Pored otvaranja izložbe (u srijedu 16. srpnja u 20 sati) u zadruzi Praksa organizira se javna tribina o utjecaju "Petice" i aktualnim mogućnostima alternativne štampe na kojoj će sudjelovati članovi tadašnjeg uredništva - Mirjana Nišević, Jelena Benčić, Mario Benčić i Nadan Rojnić. Izložbu organiziraju Sveučilišna knjižnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i zadruga "Praksa". Online arhiv Petice može se naći na ovdje. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter