Pulski državni odvjetnik Šćur pod lupom DORH-a

Županijsko državno odvjetništvo (S. PERŠIĆ/arhiva)
Županijsko državno odvjetništvo (S. PERŠIĆ/arhiva)

Vezano za članke objavljene u sredstvima javnog priopćavanja pod naslovima "Zaboravljivi državni odvjetnik koštat će državu 22 milijuna kuna" i "Vlado Šćur je kasno shvatio da je učinio propust", v.d. županijske državne odvjetnice u Županijskom državnom odvjetništvu u Puli Mirijana Jelenić je naložila pregled rada zamjenika općinskog državnog odvjetnika.

Nakon obavljenog pregleda rada bit će donijeta odluka o eventualnoj odgovornosti zamjenika općinskog državnog odvjetnika, objavljeno je jučer na službenim stranicama DORH-a.

Riječ je o reakciji državnog odvjetništva na tekst u kojemu Vladu Šćura podnositelji kaznene prijave protiv tvrtke Air Adriatic prozivaju za propust u radu kojim su oni oštećeni, kako tvrde, za 22 milijuna kuna, što koji sada potražuju od Republike Hrvatske. Konkretno, zamjenik ODO-a prijavljen je zbog "osnovane sumnje u zloporabu položaja i ovlasti".

Naime, oštećene tvrtke ICC Economi i Aviation Personal Service, odnosno njihovi vlasnici Slavko Petrović i Boško Vujinović, smatraju da je Šćur propustio pokrenuti istražni postupak te su osim kaznene prijave DORH-u protiv njega podnijeli i prijavu za stegovna djela.

Kazneno djelo prijevare, počinjeno od srpnja 2002. do kolovoza 2006., za koje su sumnjičili Deana Čabrića i njegovu zrakoplovnu kompaniju Air Adriatic, u međuvremenu je otišlo u zastaru pa sad novac potražuju od RH. Oštećenima je Šćur nakon što je nastupila zastara poslao dopis u kojem priznaje svoj propust.

U dopisu je naveo i da traži način na koji bi mogao ispraviti svoju grešku odnosno pokrenuti kazneni progon za kazneno djelo prijevare u gospodarskom poslovanju.

Boško Vujinović pak navodi da su protiv Čabrića on i Petrović podnijeli PU primorsko-goranskoj kaznenu prijavu u ožujku 2010. godine, i to za četiri kaznena djela: utaju poreza i drugih davanja, nesavjesno gospodarsko poslovanje, zloupotrebu ovlasti u gospodarskom poslovanju i prijevaru. Budući da Čabrić ima prebivalište u Istri, predmet je dostavljen u PU istarskoj.

Godinu dana nakon podnošenja prijave Vujinović je u ožujku 2011. u PU istarskoj dobio informaciju da je obrada kaznene prijave dovršena i da je dostavljena ODO-u Pula na odlučivanje. Istog dana Vujinović se susreo i sa Šćurom koji je vodio taj predmet, a istragu je vodio sudac istrage Županijskog suda u Puli. U to vrijeme kazneno djelo prijevare još nije bilo u zastari.

Kako u prosincu 2011. nije imao informacije o stanju predmeta, tako je zamjeniku pulskog ODO-a Vladi Šćuru dostavljen podnesak na koji on nije odgovorio. Vujinović je 15. veljače 2012. poslao Šćuru još jedan podnesak, a nakon toga Šćur mu odgovara, ali ne i na pitanje što je poduzeo u vezi kaznenog djela prijevare. Mjesec dana kasnije, odnosno 9. ožujka 2012., tvrdi Vujinović, Šćur šalje dopis kojim njemu i Petroviću objašnjava da je počinio propust. (M. KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter