Pulski Dogadaj Maje Markovic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"The Happening" ili "Dogadaj" naziv je izložbe Maje Markovic koja je otvorena u Multimedijalnom centru LUKA. Izložbu radova velikih formata u kojima dominiraju olovkom nacrtani arhitektonski elementi otvorili su Tea Bicic, tajnica MMC-a LUKA i kustos Mladen Lucic.

- Ovo je prva Majina samostalna izložba u Puli, ali to ne znaci da ju pulska publika ne poznaje. Njene ste radove mogli vidjeti i na skupnim izložbama Muzeja suvremene umjetnosti Istre "Tu smo" i "Tu smo 2", a sada nam se predstavlja s novim ciklusom, kazao je Lucic koji je u svom uvodnom govoru primjereno prizvao radove De Chirica, ali i posthumanizam cije se postavke mogu išcitati iz izloženih djela.

Svi radovi sakupljeni u ciklusu "Dogadaj" imaju jednog glavnog aktera, a to su zgrade. No za razliku od jasno definiranog neba i zemlje, te ljudi i životinja koji su na tim crtežima crni, plošni i samo u epizodnim ulogama, zgrade su u potpunosti prozirne. Njihova stvarnost i postojanje dovedeno je u pitanje ili je u potpunosti golo.

Raster tankih, pravilnih, geometrijski preciznih i gotovo nepostojanih linija koje svaka gumica može u trenutku izbrisati jedino je što daje privid postojanja tih gradevina. Sam naziv ciklusa, taj dogadaj koji se na crtežima priželjkuje trenutno takoder ne postoji i obitava jedino u sferi želje.

Maja Markovic rodena je u Zagrebu 1979. godine. Završila je Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu, a 1999. upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Apsolventica je na Nastavnickom odsjeku u klasi prof. A. Rašica. Clan je HDLU-a i HZSU-a. Radi i živi u Zagrebu. Izložba u MMC-u luka ostaje otvorena do 14. travnja. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter