Pulski dječji dom ponovno nosi ime Ruže Petrović

U Domu je trenutno 55 djece i mladih
U Domu je trenutno 55 djece i mladih

Nakon punih sedamnaest godina Ministarstvo socijalne politike i mladih vratilo je izvorno ime pulskom Domu za djecu, koji sada ponovno nosi ime Ruže Petrović, istarske heroine, antifašistice i žrtve jednog od najokrutnijih fašističkih zločina. Iako je Dom utemeljen davne 1945. godine pod izvornim imenom "Ruža Petrović", HDZ-ova vlast putem Ministarstva rada i socijalne skrbi 1996. godine bez obrazloženja ime doma mijenja u - Dječji dom Pula.

Takva je odluka u najmanju ruku zgrozila istarsku javnost, no u vrijeme kada su s ulica i trgova u svim hrvatskim gradovima preko noći rušeni i uklanjani antifašistički spomenici, bilo je samo pitanje dana kada će se neka "pametna" glava sjetiti da Ruža Petrović nije u skladu s hrvatskim interesima i da se jednostavno ne uklapa u nacionalni naboj.

Velika sramota i nepravda ispravljena je nakon skoro dva desetljeća u sadašnjem Ministarstvu socijalne politike, premda se to tražilo i od bivšeg HDZ-ovog ministra zdravstva Darka Milinovića, koji na to nije želio pristati.

Inicijativu o vraćanju imena Ruže Petrović prva je u listopadu 2008. godine pokrenula tadašnja IDS-ova županijska vijećnica Klara Grahovac, koja je na Skupštini zatražila da se ime vrati, a na tu ju je inicijativu veli, ponukao članak u Glasu Istre pod naslovom "Ruža Petrović - okrutna istarska sudbina" koji je napisao novinar Zoran Angeleski.

Nažalost, te godine u javnosti je prešućena i 50. obljetnica smrti Ruže Petrović. Fašisti su toj hrabroj ženi 1944. godine iskopali oči, brutalno je mučili, a potom je u potpunom mraku živjela punih četrnaest godina. Uz sve te patnje do kraja je zadržala vedrinu pobijedivši simbolički svoje mučitelje i krvnike. (piše D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ, snimio M. ANGELINI)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter