Pulski dir - podsjetnik na minula vremena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Projekt "Pulski dir: mjesta memorije grada" studenata prve godine diplomskog studija Kulture i turizma Sveucilišta Jurja Dobrile u Puli, pod mentorstvom asistentice mr. Tanje Kockovic Zaborski, predstavljen je sinoc u Zajednici Talijana.

Rijec je o zajednickom radu 12 studenata koji su osmislili izložbu i popratnu knjigu istog naziva koja sakuplja autorske i arhivske tekstove na temu pulskih izlazaka, ali i više od toga.

Isto se može reci i za izložbu koja nije samo fotografska, vec u svojim nakanama želi biti podsjetnik na vremena, obicaje, ali i nekadašnju tehnologiju. Stari gramofoni, jakne, walkmani i plakati pricaju pricu pulske zabave generacija koje su svojim glazbenim opredjeljenjem i afinitetima kreirali ono što se zove pulska scena.

Tematika pulskih izlazaka, ili pulskog dira, opširna je i kompleksna, a radovi sakupljeni u knjizi - od Miroslava Bertoše preko Borisa Domagoja Biletica sve do Zorana Angeleskog, Amira Alagica i Emila Jurcana - samo su mikro price, dijelovi jednog puno veceg i zacudnog mozaika. U knjizi su i osvrti na temu pulskog dira Borisa Bogunovic i Borisa Koromana.

Vecer u Circolu bila je malo putovanje kroz vrijeme, a studenti pulskog sveucilišta, odjeveni ponajviše u stilu 80-ih, potrudili su se da ugodaj bude potpun, cemu je pridonijela i glazba s vinila za koju se pobrinuo Marino Jurcan zajedno s gostujucim DJ-evima, akterima pulske scene koji su u kratkim razgovorima sa Šandorom Slackim opisali vrijeme kada su oni bili glavni "jahaci ploca".

Koncept izložbe nastao je u dogovoru i pod mentorstvom profesorice Tanje Kockovic Zaborski, a dio je obveznog programa iz kolegija Muzejske zbirke i zaštita. Studenti su putem ovog projekta pokušali prikazati dio jedinstvenog identiteta Pule, te upoznati i podsjetiti gradane Pule na mjesta izlazaka, okupljanja i susreta generacija od 50-ih godina 20. stoljeca do današnjeg vremena. (B. VINCEK; snimio D. ŠTIFANIC)


Podijeli: Facebook Twiter