Pulski Delta Blues Gang nastupit će u Memphisu

Zabavljamo se na probama, nama je to jednostavno ugodno (Arhiva)
Zabavljamo se na probama, nama je to jednostavno ugodno (Arhiva)

Lijepe vijesti stigle su prije nekoliko dana iz Splita gdje je na natjecanju hrvatskih blues bendova prvu nagradu u kategoriji grupa odnio pulski Delta Blues Gang, čime je dobio pravo da nastupi na International Blues Challengeu u američkom Memphisu, dobro znanoj kolijevci i prijestolnici bluesa.

A da bi došli tamo, morat će skupiti novac za put, zbog čega traže sponzore. Nadamo se da će u tome uspjeti i dostojno predstaviti Pulu, Istru i Hrvatsku. Kako se pripremaju za nastup u Memphisu ispričali su nam gitarist Aleksandar Kajtez i pjevač Ernest Lončar, koji Delta Blues Gang čine uz basista Kristijana Kajteza i bubnjara Livija Benčića.

- Kako ste došli do natjecanja u Splitu?

Kajtez:
Uvjet za pristupiti Croatian Blues Challengeu je biti član Hrvatskih blues snaga, udruge koja je dio Hrvatske glazbene unije, ZAMP-a i tih institucija. Oni su zaslužni za uvođenje hrvatske diskografske nagrade Porin u kategoriji blues album godine. Do Splita smo došli jednostavno, prijavom na natječaj koji je slobodan za sve bendove u Hrvatskoj koji njeguju ovu vrstu muzike.

- Zlatko Gall koji je bio u žiriju i pisao članak o natjecanju za Slobodnu Dalmaciju pohvalio je tebe, Aleksandre, kao slide gitarista, a Ernesta je usporedio s Mickom Jaggerom i još nekima. Kako je čuti takve pohvale?

Lončar:
S pohvalama se nosim na način da gledam na to sa skromnije strane. Naravno da mi godi da me uspoređuju s nekim likovima iz prošlosti i sadašnjosti, ali jednostavno smo krenuli na način da sviramo blues. Vjerojatno je to presudilo u Splitu pa smo izbacili iz sebe ono što osjećamo. To je bio feeling, to je bila energija, neki osjećaj koji smo donijeli sa sobom.

- Odakle uopće ta želja da se svira blues i to baš u Puli koja nije neki blueserski grad?

Kajtez:
Pa, mlađe generacije ne znaju da je blues skala koja postaje vremešni starčić od sto godina jer je "potkovana" u mnogim današnjim glazbenim pravcima. Mnogi ne znaju da ritmika bluesa postoji u raznim oblicima glazbe, primjerice popu. Blues je korijen, to je u principu podloga na kojoj se drugi glazbeni pravci grade. Mi smo sve ove godine slušali tu glazbu, slušali izvedenice bluesa, žanrove od rock'n'rolla do hard rocka i svega. Sami smo sebi pokušali dati odgovor zašto je sve skupa onako dobro od rocka koji smo slušali u mladosti nadalje, vratili smo se po odgovore u 1920-e.

Lončar: Nije to bila neka želja, nego je to jednostavno izašlo iz nas kao sasvim normalna pojava. Mi se u biti zabavljamo, zabavljamo se na probama, nama je to jednostavno ugodno, proživljavamo neke trenutke otprije.

- Spremate se otići u kolijevku i prijestolnicu bluesa, u Memphis u Tennesseeju. Kakav je to osjećaj?

Lončar:
Još se dojmovi iz Splita sliježu…
Kajtez: Teško je odgovoriti na to pitanje a da čovjek ostane pribran, jer sama ta glavna nagrada, to putovanje u Memphis potvrda je da je cijela ta priča vezana uz Croatian Blues Challenge na visokom nivou. Žiri koji je bio u Splitu, ali i na ostalim natjecanjima, izuzetno je kompetentan i ozbiljan tako da se, između ostalog i zbog strogih pravila International Blues Challengea, u žiri biraju ljudi koji su na neki način puno napravili u glazbi, jesu li to bili akademski glazbenici, rock kritičari, glazbeni producenti… Uvjet je po pravilima IBC-a da se filtriraju bendovi koji mogu predstavljati Hrvatsku na takvim natjecanjima.

- Gdje ćete se pripremati za nastup?

Kajtez:
Pripremamo se na probi, gdje drugdje…

- A hoćemo li vas vidjeti uživo negdje u Puli?

Kajtez:
Još prije Splita bilo je ponuda za koncerte, a koje nakon natjecanja baš pljušte, javljaju se klubovi iz Zagreba, Istre, zovu nas festivali. Neki bi se mogli na nas naljutiti što još nismo svirali u Puli, a svirat ćemo u Americi, ali to su sada obaveze prema organizatoru i svemu, i takav je vid nagrade.

Sljedeći nastupi bit će 2013. na nekolicini vrlo ozbiljnih festivala u Hrvatskoj i Europi poput Zagreb International Blues Festivala u svibnju, Spring Blues Festivala u Novigradu u ožujku… Osigurali smo si i pravo da nastupimo 2014. na europskom blues challengeru. Imamo obavezu prema organizatorima nastupiti na HRT 2 u siječnju s pobjednikom u kategoriji solo nastupa i dueta Teom Aničićem, imat ćemo cjelovečernji koncert.

Lončar: Ići će uživo na Hrvatskom radiju, a snimat će se i za emisiju koja će ići na drugom programu HTV-a. (Razgovarao Mladen RADIĆ)

CIJELI INTERVJU U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter