Pulski dani eseja: Raščlamba političkog diskursa

10. pulski dani eseja u Klubu hrvatskih književnika (A. KANCELAR)
10. pulski dani eseja u Klubu hrvatskih književnika (A. KANCELAR)

10. pulski dani eseja, koji su se održali u Klubu hrvatskih književnika Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika, okupili su 11 esejista koji su tijekom dva dana predstavili svoje radove na temu "Politika i političari". U sklopu te manifestacije dodijeljena je i nagrada "Zvane Črnja" za najbolju hrvatsku knjigu eseja 2012. godine koja je pripala Dunji Detoni Dujmić za knjigu "Lijepi prostori" (Naklada Ljevak).

Kako je rekao i sam autor i voditelj Pulskih dana eseja Boris Domagoj Biletić, u zadnje se vrijeme teme za manifestaciju biraju po principu toplo-hladno pa je lani tema bila "Dokolica", a sljedeće će godine to biti "Optimizam". Eseji na temu dokolice sakupljeni su i objavljeni u separatu Nove Istre koji je također predstavljen na ovogodišnjim Pulskim danima eseja.

Prvu sesiju čitanja eseja u petak je započela Božica Jelušić sa svojim tekstom "Govor politike ili varanje metaforom". Slijedilo je izlaganje Igora Šipića intrigantnog naziva "Odgovornost, ili zašto upravo danas intelektualci?". Sandi Blagonić je izlagao na temu "Tko ždere u hrvatskoj politici? O suvremenoj političkoj povijesti janjetine". On ističe da je janjetina koja je donedavno imala neutralne konotacije, tijekom 90-ih u Hrvatskoj, a pogotovo u lijevim opozicijskim medijima, zauzela posebno mjesto.

- U tim se novinskim člancima janjetina ždere, kraka i tamani, i u tom je pogledu pogodna da aktere tog žderanja, krkanja i tamanjenja stavi onkraj civilizacije, kazao je Blagonić.

Jelena Lužina govorila je o "Fragmentima političkog diskursa – posve slučajan izbor". Ona je za svoje izlaganje uporabila Barthesove "Fragmente ljubavnog diskursa" i stavila u jasnu vezu ljubav i politiku. Istaknula je i da intelektualci često izbjegavaju kontakte s političarima i politikom od straha da se jednog dana ne probude, poput Gregora Samse, preobraženi u kukca-političara, tog izvršitelja radova različitih profila i učinkovitosti. Fahrudin Novalić iscrpno je predstavio temu "Politika kao manipulacija", dok je tema izlaganja Slavena Letice bila "Negativni Pigmalionov učinak, ili doba slinavaca".

Subotnju sesiju otvorio je Janko Rožič s temom "Političari i politika bez polisa" u kojoj se osvrnuo i na trenutnu situaciju u Grčkoj i zaključio da je u vremenima krize ideologija bez vrlina, a drama bez katarze. Stjepan Čuić izlagao je na temu "Politika bez ideologije" i ustvrdio da ljudi ne postoje da bi se na njima primjenjivala ideologija te da ako postoji samo jedan način razvitka i kulture, dakle ako postoji samo jedan put, onda govorimo o dogmi.

Dragutin Lučić Luce održao je pravo malo predavanje na temu "Briga" tijekom kojeg se osvrnuo na La Fontaineovu basnu o mravu i cvrčku. Sibila Petlevski govorila je na temu "Sfera javnosti i politička arena: Prostori borbe i prostori odustajanja" i pokušala dati odgovore na pitanja je li svaki intelektualac javni intelektualac, je li znanstvenik automatski intelektualac, koji su mehanizmi u kojima mediji pomažu ili odmažu razvoju javne sfere. Zadnji govornik bio je Goran Starčević koji nije pročitao svoj poduži esej na temu "Kako misliti politiku bez političara?", već samo poglavlje o

Pulske dane eseja organiziraju Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika i časopis Nova Istra, a program podržavaju Ministarstvo kulture, Istarska županija, Grad Pula i Turistička zajednica grada Pule.

Predstavljena knjiga "Odbljesci i pamćenja" dr. Ljubice Ivezić

U sklopu 10. pulskih dana eseja sinoć je u svečanoj dvorani Tone Peruška Sveučilišta Jurja Dobrile predstavljena knjiga "Odbljesci pamćenja" dr. Ljubice Ivezić u izdanju Nove Istre. Boris Domagoj Biletić je kazao da je o tim sjećanjima voljene profesorice Ivezić saznao od akademika Gorana Filipija koji mu je kazao da se oni nalaze u vlasništvu obitelji Ivezić.

Tekst prati život profesorice od prvih sjećanja sve do pulskih dana ranih '80-ih godina. Osim njenog, autorskog djela, knjiga sadrži i deset tekstova njenih učenika koji se svoje profesorice rado sjećaju. Jelena Lužina, Albino Crnobori, Daniel Načinović i Valnea Delbianco prepričavali su anegdote o profesorici koja je, po riječima prisutnih, uz Zvanu Črnju, odgovorna za kulturološku sliku Istre. (Piše Boris VINCEK)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter