Pulski dani eseja 16. i 17. listopada

S lanjskih Dana eseja (D. ŠTIFANIĆ)
S lanjskih Dana eseja (D. ŠTIFANIĆ)

Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika i časopis Nova Istra 16. i 17. listopada organiziraju Pulske dane eseja s temom "(Ne)sloboda ili demokratska cenzura".

Program započinje 16. listopada u 10 sati obilježavanjem 20. godišta časopisa Nova Istra i 25. obljetnice Istarskoga ogranka DHK-a, o čemu će govoriti akademik Josip Bratulić, akademik Goran Filipi, dr. Boris Domagoj Biletić, dr. Jelena Lužina i Daniel Načinović.

Nagrada "Zvane Črnja"

Potom će u 11 sati biti proglašen dobitnik nagrade "Zvane Črnja" za najbolju knjigu eseja objavljenu u proteklih godinu dana. Nakon toga počinju izlaganja. Pavao Pavličić govorit će o "Prednacrtu Zakona o cenzuri", naslov teme Božice Jelušić je "Sloboda – od čega i za što?", a Iztok Osojnik izlagat će na temu "Što znači sloboda". Naslov teme Helene Sablić Tomić je "Žene i cenzura", a Alena Tafre "Okovi kao krila, let kao pad".

Nakon predaha slijedi predstavljanje knjige "Ogledi" Zvane Črnje, o kojoj će govoriti Antun Pavešković, Josip Bratulić, Jelena Lužina i Boris Domagoj Biletić.

U nastavku izlaganja Jelena Lužina imat će esej na temu "Kavez traži pticu ili, simulakrum kazališne slobode", Fahrudin Novalić "Sloboda kao uvjet razvoja", Cristian Montes Capó "Mašta, sloboda i apokaliptični supstrat u čileanskoj prozi XXI. stoljeća", Željka Lovrenčić "(Ne)sloboda i fantastična književnost", a Miroslav Mićanović "Sloboda? Da, molim! (Izgubljeno: između ironije i melankolije)".

U 19 sati u zavičajnoj knjižari Petit u Kandlerovoj ulici održat će se predstavljanje knjige "Književni portret: Miroslav Sinčić", o kojoj će, pored Sinčića, govoriti Jelena Lužina, David Ivić, Daniel Načinović i Boris Domagoj Biletić.

U subotu, 17. listopada sesija počinje u 10 sati i slijede izlaganja Milana Soklića "Principijelna kontingencija ili intelektualac u raljama života", Slavena Letice "Priča o dva Josipa", Irene Lukšić "Lica slobode: razmišljanja", Zdravka Zime "Jedno pjesničko pitanje" te predstavljanje knjige izabranih pjesama Borisa Marune "Svijet koji znam".

Pustinja slobode

Ivica Matičević imat će u nastavku programa izlaganje "Pustinja slobode. Amerika u poeziji Borisa Marune", Diego Munoz Valenzuela "Antiutopije: sjene nad snom o slobodi", Darija Žilić "Suvremeno žensko iransko pjesništvo", Nino Raspudić "Tema migranata u hrvatskoj javnosti: moralna medijska policija i preventivna emocionalna ucjena", a Dragutin Lučić Luce "Švejk i sloboda medija".

U 18 sati u galeriji Cvajner je predstavljanje knjige "Cvijeće za jednog kiborga" (Flores para un Cyborg/Flowers for a Cyborg) Diega Munoza Valenzuele, a u predstavljanju pored autora sudjeluju i prevoditeljica Željka Lovrenčić te Jelena Lužina, a program će završiti koncertom Livia Morosina & Anice Franjul (klavijature).

Program Pulskih dana eseja omogućuju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Pula, Istarska županija i Turistička zajednica Grada Pule.

Autor i voditelj programa je Boris Domagoj Biletić. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter