Pulski Dani antike od 13. do 15. lipnja


Dani antike - Pula Superiorvm ove se godine održavaju 12. put te će od 13. do 15. lipnja oživjeti antičku kulturu na gradskim ulicama. Festival se održava na Forumu, glavnom trgu antičke i suvremene Pule, zatim na Trgu Portarata, a veliki subotnji gladijatorski spektakl smješten je u Arenu.

Organizatori su osigurali gastro kutak s jelovnikom antičkih delicija. Izlagači, koji svake godine pristižu iz cijele Hrvatske, na antičkom će sajmu nuditi svoje rukotvorine, prirodne proizvode, autohtonu hranu, antikvitete... Prezentirat će se i antički zanati i crtice iz antičkog života, a na Forumu i Portarati odvijat će se glazbeno-scenski program u kojem sudjeluju brojne udruge i kulturno-umjetnička društva: zbor Rondo Histriae, glumačka družina Go-Go Wrighters, ansambl Musigenae i Dramska skupina Istarskog narodnog kazališta.

Gladijatori i legionari, članovi kulturnog društva i tradicionalnog borbenog kluba Collegium Gladiatorium iz Mađarske upotpunit će još jednom antičku priču. Program u Areni otvorit će i upotpuniti pulski gladijatori. Pulska škola Spectacula Gladiatoria će se po prvi put prezentirati 15. lipnja s početkom u 19.30 sati.

Dani antike donose i kostimiranu zabavu za djecu u defileu kroz grad. U njemu će sudjelovati veći broj mališana iz pulskih škola i vrtića te sva ona djeca koja se žele spontano priključiti.

U Turističkoj zajednici Grada Pule 14. lipnja u 12 sati otvara se izložba fotografija "Retroperspektiva pulskih fotografa" s temom festivala. Fotografije izlažu Marina Puh, Snježana Bratanović, Saša Miljević, Vjeran Juhas, Manuel Angelini, Andreas Kancelar i Goran Šebelić. Peta humanitarna modna revija "Svi smo mi jednaki" i njen uvodni program "Na kafeliću s Irenom" ove se godine održava u sklopu Dana antike, također u antičkom ugođaju.

U program festivala ove se godine uključuju mnoge odgojno-obrazovne institucije pa i Sveučilište Jurja Dobrile. (B. VINCEK)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter