Pulski Crveni križ obilježio Dan beskućnika

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

U povodu Svjetskog dana beskućnika i Dana otvorenih vrata danas smo posjetili korisnike pulskog Prihvatilišta za beskućnike koje se nalazi u Šijani, a vodi ga Gradsko društvo Crvenog križa Pula. Trenutno je u njemu smješteno osam korisnika - tri žene i pet muškaraca. Na sreću, u zadnja dva mjeseca dosta je korisnika otišlo iz prihvatilišta jer su pronašli posao te smještaj te ostvarili prava na mirovinu. Kako doznajemo, još je uvijek velik problem oko smještaja korisnika koji su dugo u prihvatilištu i čekaju svoj red na smještaj u Domu za starije osobe u Raši.

Rad na integraciji

Kroz prihvatilište, koje je otvoreno u travnju 2012. godine, prošlo je 50-ak korisnika koji su surađivali s brojnim udrugama na raznoraznim projektima - Volonterskim centrom Istra, Udrugom "Naš san njihov osmijeh", Udrugom "Jak kao Jakov", Društvom tjelesnih invalida, a sami su organizirali razne kreativne radionice s čijim su radovima sudjelovali na Božićnom sajmu kreativnosti. Sudjelovali su i u Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji beskućnika, a dio su i projekta prodaje časopisa koji se bavi problematikom beskućništva i srodnih tema "Ulične svjetiljke".

- Odnedavno smo započeli suradnju i sa Socijalnom zadrugom Contus iz Pule, kako bismo razvili socijalno poduzetništvo te omogućimo korisnicima da si sami osiguraju makar i mali dio sredstava za život u Prihvatilištu, navela nam je ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Pula Jasna Vekić dodajući da im je izuzetno drago što civilno društvo prepoznaje kao subjekt koji može dati doprinos njihovoj zadruzi, a time i široj društvenoj zajednici.

Kako veli Vekić puno se radi na integraciji beskućnika u zajednicu te ih se priprema za tržište rada. U tom je smjeru i pokrenuta nova suradnja sa socijalnom zadrugom. Beskućnici naime, kako smo vidjeli, šivaju vrećice u obliku srca od recikliranog materijala te ih pune lavandom, a ova će ih udruga na svom štandu na tržnici prodavati.

Nije stil života

- Ovo je odličan način da se ne prepuste malodušju već da sami sebi osiguraju ono što im je potrebno, od nečega što im treba u prihvatilištu do primjerice tenisica, navala nam je Vekić.

Kako smo jučer vidjeli pretjeranih posjeta za "svoj dan" nisu imali. Sjetili su ih se volonteri s kojima i inače surađuju, ali i bivši korisnici prihvatilišta koji su uspjeli izgraditi život izvan njega. Ono će im, kako su nam rekli, uvijek ostati drugi dom.

- Na današnji dan željeli smo upoznati šire društvo s problemom beskućništva i razbiti često krivu sliko o ovim ljudima. To, naime, nije stil života, ne radi se o lijenim ljudima, o ovisnicima, riječ je o ljudima koji su ostali na cesti spletom nesretnih okolnosti - radi bolesti i starosti, jer su radno nesposobni, a sve je više onih koji ostaju bez posla i ne mogu više plaćati kredite pa su deložirani iz vlastitih stanova, navela nam je djelatnica Prihvatilišta Đurđica Zajačko. (Borka PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter