Pulski Centar proslavio desetu obljetnicu rada

Dino je posluživao goste kafića Uliks (B. PETROVIĆ)
Dino je posluživao goste kafića Uliks (B. PETROVIĆ)

U ponedjeljak je na pulskom Trgu Portarata Down syndrom centar Pula, zajedno sa svojim partnerima, prijateljima i gostima, obilježio Svjetski dan osoba s Down sindromom te ujedno proslavio desetu obljetnicu rada svoga centra.

Centar za rehabilitaciju Down syndrom centar Pula je nevladina i neprofitna ustanova socijalne skrbi osnovana 2005. godine. Prva je i jedina ustanova te vrste u Hrvatskoj, a do kraja 2015. u njihove aktivnosti bilo je uključeno više od 370 obitelji iz cijele Hrvatske te preko 50 obitelji iz susjednih država, a taj se broj konstantno povećava, doznajemo od ravnateljice Centra Branke Butorac.

- Ponosni smo da pružamo usluge svim dobima, od beba pa do odrasle dobi, a aktivnosti i tretmane obavljamo na načelima multidisciplinarnog pristupa i individualnog rada s korisnikom, te uz aktivno uključenje roditelja u sam proces rehabilitacije, veli nam Butorac dodajući da je rehabilitacijski proces okrenut jačanju svih mogućnosti djeteta te socijalizaciji korisnika i njegovoj integraciji u život u lokalnoj zajednici u najvećoj mogućoj mjeri, od uključenja u jaslički i vrtićki sustav do uključenja u redovne škole.

Na pitanje da procijeni kako teče socijalizacije korisnika Butorac veli da je pomak nabolje vidljiv, no uvijek se može "još bolje". Inače, Centar, kako doznajemo, surađuje s cijelim nizom vrtića, te osnovnih i srednjih škola, od kojih su neki u ponedjeljak i nastupili, a prijateljske i partnerske odnose njeguje s mnogobrojnim udrugama iz cijele Hrvatske i Europe. Centar je član EDSA  (Europska down syndrom asocijacija) i DSI (Down syndrom International).

U sklopu obilježavanja svog dana štićenici Centra u ponedjeljak su prolaznike nudili muffinima koje su sami izradili, a u obližnjem kafiću Uliks posluživali goste. Jedan od njih bio je i Dino koji nam je naveo da mu ovo nije prvi puta da radi kao konobar te da taj posao voli raditi. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter