Pulski Centar oduzme 1 dijete godišnje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Maloljetnici koji piju u parku, djeca, ponekad i predškolske dobi, koja bauljaju bez nadzora gradom, ili pak u cudno doba dana i noci vise po gradskim parkovima, ili posustaju u školi, prije ili kasnije nadu se u programu Centra za socijalnu skrb.

Može li nesretni slucaj, poput pada malog Puljanina s krova, biti povod Centru da djeluje? Naime, kada su interesi djeteta na bilo koji nacin ugroženi ili dovedeni u pitanje, Centar može izdati upozorenje i provesti nadzor nad djetetom i njegovom obitelji. Da se s najmladima nešto cudno zbiva, Centru najcešce dojavljuju vrtic, škola koju pohadaju, ali i policija.

- Centar najprije provjerava istinitost takvih dojava, odnosno utvrduje jesu li interesi ili dobrobit djeteta ugroženi. Ako se ispostavi da je ta dobrobit ugrožena, tim strucnjaka procjenjuje koji je najbolji interes djeteta, rekla nam je diplomirana socijalna radnica iz pulskog Centra za socijalnu skrb Milena Poturicek.

Ako strucni tim psihologa i socijalnih radnika procijeni da, unatoc problemima, dijete može ostati u obitelji, Centar pokrece mjere kojima se zapravo poboljšava odnos u obitelji. Moguce je, naime, da roditeljima treba pomoc da bi se poboljšao odnos u obitelji iz koje dolazi problematicno dijete, odnosno da je do skitnje ili pak posustanja djeteta došlo zbog propusta u roditeljskom odgoju, ili pak nedovoljne brige o njegovoj sigurnosti ili egzistenciji.

- Mjera upozorenja se, primjerice, može provesti ako roditelj dijete propusti dovesti na cijepljenje, o cemu Centar obavještava zdravstvena ustanova. Može se dogoditi i da roditelj dva puta zakasni po dijete u vrtic (nakon 16.30 sati, op. a.), ili pak da dijete ima loš uspjeh u školi, cesto izostaje s nastave, ili da roditelji ne suraduju sa školom. Tada takoder Centar provodi mjere upozorenja, odnosno djeluje da se takvo stanje izmijeni nabolje, rekla nam je voditeljica Odjela za djecu, mlade i obitelj pulskog Centra za socijalnu skrb Denise Vojvoda Skrobe.

Nešto drasticnija je mjera oduzimanja prava roditeljima da žive sa svojim djetetom i da ga odgajaju na rok od godinu dana.

- Imali smo cesto slucajeva u kojima je jedan od roditelja ovisnik o alkoholi i drogi. Takvu mjeru preispituje nadležni sud. Ako sud odluci da ce se dijete oduzeti od roditelja na godinu dana, ono se može povjeriti ustanovi za socijalnu skrb, odnosno domu ili pak rodbini, ponekad baki i djedu. U nekim slucajevima dijete se roditeljima može vratiti i prije isteka roka od godinu dana ako su se za to stvorili uvjeti, rekla nam je Poturicek.

Zasigurno najdrasticnija mjera jest lišenje prava na roditeljsku skrb. I o tome konacno odlucuje nadležni sud, a uglavnom je rijec o roditeljima cija je sposobnost skrbi o djetetu trajno nepodobna. Pulski Centar za socijalnu skrb broji po jedan ovakav slucaj godišnje, a u vecini slucajeva rijec je o djeci predškolske dobi. Takva se djeca smještaju u dom do njihove punoljetnosti, odnosno moguce je da tamo borave do svoje 21. godine.


Podijeli: Facebook Twiter