Pulski Big Band svira za Davora Lorkovića

Big Band Pula obilježava 20 godina djelovanja
Big Band Pula obilježava 20 godina djelovanja

Večeras će tradicionalni božićni koncert u pulskom Domu hrvatskih branitelja, s početkom u 20 sati održati Big Band Pula. Obilježavajući istodobno 20 godina djelovanja, Big Band ovaj koncert posvećuju nedavno preminulom Davoru Lorkoviću, velikom umjetniku (pijanistu, harmonikašu, skladatelju, aranžeru) i dugogodišnjem voditelju pulskog Big Banda. Danas Big Band vodi poznati nagrađivani trubač Branko Sterpin.

Na programu će večeras biti Lorkovićeve skladbe i aranžmani, a gosti su njegovi dugogodišnji suradnici, učenici i prijatelji - Snježana Demarin, Ivona Fabris, Boro Lukić i Nenad Mirt. Lorkovićeva se maštovitost, kreativnost, spretnost i veliko znanje ogledalo u svakoj autorskoj skladbi i aranžmanu, a najviše u samom sviranju, u harmonijama koje je birao, u zadivljujućim solističkim improvizacijama. Svirajući cijeli život, nije se umorio, a sam je za sebe znao kazati da konstantno uči i da je s godinama sve bolji.

Upravo uz Lorkovića i/ili u pulskom Big Bandu, prve su korake u svijetu jazza učinili brojni pulski glazbenici srednje i mlađe generacije, od kojih je više njih svoje znanje nastavilo obogaćivati na sveučilištima diljem Europe. Među njima i sadašnji voditelj, trubač Branko Sterpin - također višestruki dobitnik Nagrade Status, a tu su i Boro Lukić, Nenad Mirt, Igor Mihovilović - Mile, Miron Hauser, Petar Bazdanović, Adriano Bernobić, Marco Quaranttoto, Dušan Kranjc… kao i vokalni solisti Ivona Fabris, Snježana Demarin, Jenny Brković, Kristina Klarić, Matej Ocvirk, Valter Ilić, vokalni kvartet Misty…

Davor Lorković svojim je autoritetom, znanjem, iskustvom, a istovremeno i skromnošću potaknuo, usmjerio i prenio mlađoj generaciji najviše što se može - ne samo teoriju, već pristup glazbi, način života kroz nju, ukratko - ljubav. Smatra se ocem jazza na ovim prostorima. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter