Pulski arhitekti nominirani su za prestižnu nagradu Piranesi Award


Pulski arhitekti Dino Krizmanić i Leonid Zuban nominirani su za Piranesi Award, a radi se o nagradi za najuspješnije realizacije recentno izvedenih projekata arhitektonskih praksi iz osam država Centralne Europe i to Austrije, Hrvatske, Češke, Grčke, Mađarske, Italije, Slovačke i Slovenije. Nagrada se dodjeljuje u sklopu Piranskih dana arhitekture, međunarodne arhitektonske konferencije koja se od 1983. godine održava u Piranu u Sloveniji.

Po pet istaknutih projekata nominirao je iz svake od navedenih zemalja, a za izbor su zaduženi selektori Piranesi Awarda u svakoj zemlji. Hrvatski selektor je arhitekt i teoretičar arhitekture Maroje Mrduljaš, a ove je godine izabrao pet projekata da konkuriraju za nagradu kao najuspješnije projekte domaće produkcije unazad godinu dana.

Krizmanić i Zuban iz Urbis d.o.o. nominirani su za projekt crkve sv. Ane u Rijeci. Uz njih su iz Hrvatske još nominirani projekt

kuće za odmor na Murteru autora Tomislava Čurkovića i Zorana Zidarića, zatim projekt Issa Grotto Hill House na Visu autora Proarha i Davora Matekovića, projekt za Hotel Navis na Preluku, Opatija, čiji su autori Idis Turato i Arhitektonski biro Turato te projekt Muzeja moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) Rijeka: rekonstrukcija bivšeg industrijskog objekta u zgradi Rikard Benčić, autora Dinka Peračića.

Od ovogodišnjih i lanjskih laureata te hvaljenih projekata domaće scene među nominacijama nedostaje sjajan Građevinski fakultet u Osijeku autora Dinka Peračića i Romana Šilje te memorijalna zbirka Lipa Pamti autora Antuna Sevšeka i Damira Gamulina, no za nagrade Piranesi smiju konkurirati projekti iz posljednje dvije godine, tako da za ove projekte još ima šanse, ističu na stranici vizkultura.hr. (Priredio M. Ra.)


Podijeli: Facebook Twiter