Pulski arhitekti i umjetnici na Venecijanskom bijenalu!

Vozilo se zabilo u zid obiteljske kuće na ulazu u Škatare (M. ANGELINI)
Vozilo se zabilo u zid obiteljske kuće na ulazu u Škatare (M. ANGELINI)

Za hrvatski nastup na Venecijanskom bijenalu - 16. međunarodnoj izložbi arhitekture iduće godine izabran je projekt "Pergola" pulskog arhitekta Brune Juričića i njegovog autorskog tima, u kojem su i Puljanke Maja Kuzmanović i Branka Benčić. Bijenale će se održati od 26. svibnja do 25. studenog 2018. pod ravnanjem umjetničkih direktorica Bijenala Yvonne Farrell i Schelly McNamara, a na temu "Freespace".

Bogat životopis

Tridesetosmogodišnji Bruno Juričić diplomirao je u Veneciji, nakon čega je radio u riječkom arhitektonskom studiju Randić - Turato; magistrirao je arhitekturu na Sveučilištu u Beču, a doktorski studij arhitekture polaže na prestižnom MIT-u u Bostonu. Danas nam je ostao nedostupan za izjavu jer trenutno radi na jednom projektu u Šangaju. Inače, bio je angažiran u projektiranju nedavno otvorenog kampusa Infobipa u Vodnjanu, prvog hrvatskog IT kampusa. U razdoblju od 2006. do 2009. živio je u Dubaiju (UAE) gdje je kao arhitekt na brojnim projektima radio za austrijski studio DLAA. U tom kontekstu vrijedi napomenuti njegov rad kao dizajnera projekta za međunarodno priznati projekt "Emirates Pearl Hotel" u Abu Dhabiju. Juričićevi su projekti predstavljani na "Piaggio Foundation" u Pisi, Muzeju suvremene umjetnosti u Ljubljani, Biennaleu u Miamiju, Far Eastern Memorial Foundation u Taipeiu, Institutu "Angewandte Informationstechnik" u Beču…

Kako piše na službenoj stranici Ministarstva kulture, na temelju Javnog poziva za isticanje kandidature za povjerenika hrvatskog nastupa na Venecijanskom bijenalu iduće godine članovi Povjerenstva (Dinko Peračić, predsjednik, Iva Letilović, Leo Modrčin, Davor Trupković i Nevena Tudor Perković) razmotrili su pristigla tri prijedloga - "Jadran III" Ivane Katurić (autorski tim Ana Katurić, Marina Smokvina, Ranko Lipovac, Ivan Kovačić); "Turizam sutra!" Maroja Mrduljaša (autorski tim: Mira Stanić, Pero Vuković) i na koncu izabranu "Pergolu" Brune Juričića i njegovog autorskog tima koji čine Alisa Andrašek, Maja Kuzmanović, Vlatka Horvat i stručna suradnica Branka Benčić.

Povjerenstvo je jednoglasno odlučilo da se ministrici kulture predloži imenovanje Brune Juričića povjerenikom Venecijanskog bijenala - 16. Međunarodne izložbe arhitekture, koje je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek prihvatila.

- Tema "hospitality/gostoljubivost", oko koje se razvija prijedlog projekta, u uskoj je vezi s temom Bijenala "Freespace", koju su definirale glavne kustosice Yvonne Farrell i Shelley McNamara.

Projekt se temelji na kreativnoj sinergiji triju autorica, Alise Andrašek, Maje Kuzmanović i Vlatke Horvat, koje propituju suvremene metode artikulacije prostora.

Prostorna iskustva

Pojašnjavajući izabrani projekt, u nastavku služene informacije resornog ministarstva kaže se: "Spojem arhitekture i vizualnih umjetnosti predložena je izgradnja novog ambijenta koji je manifestacija višestrukih prostornih iskustava. Prijedlog omogućuje preispitivanje globalnog arhitektonskog iskustva u odnosu na specifični kontekst nacionalne arhitektonske kulture i prostora".

Branki Benčić bit će to drugi nastup u Veneciji jer je u hrvatskom paviljonu na ovogodišnjem, još uvijek otvorenom Venecijanskom bijenalu vizualnih umjetnosti kustosica izložbe "Horizont očekivanja", autora Tine Gverović i Marka Tadića.

Pulska grupa, usput, predstavljala je Hrvatsku na Venecijanskom bijenalu arhitekture 2012. godine. Međunarodna izložba arhitekture u Veneciji smatra se najznačajnijim mjestom izlaganja i prezentiranja suvremene arhitektonske prakse i predstavlja jedinstvenu priliku za stjecanje međunarodne prepoznatljivosti hrvatskih arhitekata. Venecijanski bijenale globalno je mjesto susreta arhitekata i umjetnika s međunarodnom publikom, kustosima i galeristima. (Zoran ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter