Pulski Aquarium očekuje nove stanovnike


Turističku sezonu pulski Aquarium dočekat će s novim stanovnicima i novom, zanimljivom izložbom. U takozvanom sjeverozapadnom kaponiru, odnosno jednom od tunela postaviti će se paludarij, vrsta nastambe u kojoj se kombinira vodeno i kopneno stanište. Iselit će se trenutni stanovnici, agame, a useliti patuljasti kajman, afrička dvodihalica i južnoamerička kornjača, poznatija kao snapping turtle.

- Novouređena nastamba za posjetitelje će se otvoriti u svibnju, a dotad će životinje proći obaveznu karantenu. Kod nas je prije dva tjedna iz češkog zoološkog vrta Ohrada stigao patuljasti kajman. Njima je bio višak pa smo ga preko mreže zooloških vrtova kupili. Riječ je o odraslom primjerku dugom 1,5 metara i popriličnom debeljuškastom, teškom 18-ak kilograma. Još uvijek nema ime, ali ćemo osmisliti neku igru da mu ga daju djeca, rekao nam je biolog Aquariuma Žarko Jaković. Ističe da je ovo najmanja vrsta kajmana, jer za veće ne bi ni imali mjesta u akvariju. Inače, ova se vrsta kajmana hrani ribom i pticama, a dok su manji i kukcima. Ova vrsta, ističe, živi u Južnom Americi, Boliviji, Venezueli i Brazilu.

Drugi novi stanovnik koji je već stigao u svoj novi pulski dom je vrsta ribe - afrička dvodihalica.

- Specifičnost ove vrste je što ima razvijena pluća pa kada se spusti razina vode, zavuče se u blato i preživi do ponovnog dolaska vode, jer može udisati zrak. Riječ je o, kao što joj naziv govori, afričkoj životinji koja u divljini jede pužiće, a mi ćemo joj davati i meso. Kupili smo je od njemačke tvrtke koja se bavi prodajom egzotičnih vrsta, a stigla je preko Slovenije. Ovaj je primjerak star tek nekoliko godina, a u novim odajama imat će svoj zasebni odjeljak, rekao nam je Jaković.

Treći novi stanovnik pulskog Aquariuma još uvijek nije stigao, a riječ je o južnoameričkoj kornjači, poznatijoj kao snapping turtle, koja bi u Pulu uskoro trebala doći iz bečkog zoološkog vrta Schoenbrunn.

- Riječ je o kornjači koja može gadno ugristi i od naše nove tri prinove vjerojatno je najopasnija, iako bi svi odmah mogli pomisliti da je kajman taj. On je opasan, ali je relativno miran, dok je ona ipak opasna. Ima oštri rožnati kljun kojim može jako zagristi i ozlijediti čak i čovjeka. Ona će nam biti darovana jer je bečkom zoološkom vrtu višak pa ćemo mi na sebe preuzeti daljnju brigu o njoj. Ona je mlada, a veličinu oklopa od 25 centimetara, ukazuje da je u prvom desetljeću života, istaknuo je Jaković.

Osim ovih noviteta, pulski akvarij nudi pregršt iznenađenja, a jedno od njih je svakako šest primjeraka tropskih morskih pasa koji mogu narasti i duže od metra i pol, pa će se u skorije vrijeme i za njih urediti novi, veći akvarij.

Inače, Aquarium je prešao na proljetno radno vrijeme svakim danom od 10 do 18 sati. Cijena ulaznica iznosi za odrasle 75 kuna, za studente, umirovljenike i djecu od 7 do 18 godina 60 kuna, a za djecu od 3 do 7 godina 30 kuna. Građani Pule, uz predočenje osobne iskaznice, ostvaruju popust od 50 posto na cijene ulaznica tijekom cijele godine. (G. ROJNIĆ, S. ZRINIĆ TERLEVIĆ/Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter