Pulski Antifa se ne predaje!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

I četrnaestu godinu za redom, drugi vikend u studenom rezerviran je za pulski Antifa Fest¸ pa tako večeras i sutra u Rojcu s programom počinje 14. izdanje ovog tradicionalnog antifašističkog festivala, u organizaciji pulskog Monteparadiso Hacklaba i Monteparadiso kluba, a nastalog nakon brutalnog napada skinheadsa na mlade pulske punkere 2004. godine te tada brze i masovne reakcije Puljana, protestnog mirohoda i, u konačnici, nemale zatvorske kazne za napadače.

Večeras i sutra program čine tri zanimljiva predavanja, dvije projekcije vrijednih dokumentarnih filmova te nastupi sedam bendova - tri u petak i četiri u subotu.

Borci za prava životinja

Predavanja i projekcije filmova održat će se u Monteparadiso Hacklabu u Rojcu (prizemlje desno), dok će se po završetku programa u Hacklabu spustiti točno kat ispod, u Monteparadiso klub, gdje će se održati koncertni dio programa. Ulaz na program u Hacklabu je besplatan.

Večeras u 18 sati u Hacklabu će se prikazati 70-minutni film "A.L.F. Behind The Mask: The Story Of The People Who Risk Everything To Save Animals". Riječ je o dokumentarcu koji iskreno i promišljeno otkriva ljude koji stoje iza pokreta za oslobađanje životinja (Animal Liberation Front). Ovaj pokret bori se za prava životinja, a pojedinci unutar njega voljni su i prekršiti zakone kako bi postigli svoj cilj. Zapanjujuće snimke aktivista ALF-a u akciji, zajedno s njihovim objašnjenjima, daju nam uvid u kompleksnu sliku grupe koja je spremna riskirati sve za dobrobit životinja.

Amerikanizacija društva

Uz naknadnu diskusiju, večeras u 20 sati Edgar Buršić izlagat će na temu "Alt-Right, novi fenomen ili novo američko pakiranje prokušane europske prakse?". U Hrvatskoj je u zadnjih desetak godina došlo do svojevrsne "amerikanizacije" društvenog, ekonomskog, političkog i kulturnog prostora. Djelomično preko desnih kršćanskih udruga i inicijativa, djelomično preko internetske propagande i aktivizma slobodnotržišnih opcija. Do sada u okolici nije nedostajala klasična radikalna desnica, a od sada izgleda neće faliti ni "Alternativna desnica", odnosno, sve ono što ide pod američkom novotarijom zvanom Alt-Right.

No, je li stvarno novost tzv. Alt-Right, je li stvarno samo američka priča? Čini se da nije, neke su prakse u Europi (Italija, Francuska, Španjolska) poznate i više desetljeća, a razlika je u tome što su dolaskom na vlast Donalda Trumpa takvi fenomeni dobili novi moment, dok internet omogućava prelijevanje priče u druge dijelove svijeta neovisno o lokalnom kontekstu. U sklopu diskusije biti će prikazan i kratki dokumentarac o Alt-Rightu.

Rat niskog inteziteta

Prvi festivalski dan završava večeras u 22 sata koncertom u Monteparadiso klubu, a nastupaju pulski melodic hardcore bend D.J. & The Wootchyak , slovenski punk sastav Gužva u Bajt i varaždinski post black metal bend Bednja.

Program se nastavlja sutra u 18 sati projekcijom grčko švedskog 75-minutnog dokumentarca "The Antifascists". Već se neko vrijeme na ulicama diljem Europe vodi rat niskog intenziteta, a vodi se oko fašizma. Ovaj nas dokumentarac vodi iza maski militantnih grupa pod nazivom antifašista. Grupa naoružanih nacista napala je 2013. miran prosvjed u Stockholmu na kojem je nekoliko ljudi ozlijeđeno. U Grčkoj, neonacistička stranka Zlatna zora postaje treća najveća stranka po rezultatima na izborima, u Malmöu aktivist Showan Shattak završava u komi nakon što su on i njegovi prijatelji napadnuti noževima od strane nacista. Film se premijerno prikazuje u Hrvatskoj.

Sutra u 20 sati slijedi razgovor s organizatorima hardcore punk festivala SAWA u Županji, a predstavit će ga Siniša Lastavica Sinki i Antun Debak.

U 21 sati predavanje "Kapitalizam i kriza u Hrvatskoj" održat će Bojan Tomić. Iznijet će neke statističke pokazatelje koji se tiču kapitalizma u Hrvatskoj, pokušat će definirati uzroke i posljedice loše ekonomske situacije u kojoj se nalazi Hrvatska, kao i neke od modela rješavanja ekonomskih problema koji su u suprotnosti sa neoliberalnim dogmama o privatizaciji i liberalizaciji tržišta. Uz to, bit će govora i o modelima političkog organiziranja koji se mogu potencijalno suprotstaviti negativnim tendencijama unutar kapitalizma. Bojanu Tomić, diplomiranom inženjeru elektrotehnike, gitaristu i vokalu u hardcore punk bendu Kriva istina, područja interesa su politička ekonomija kapitalizma, ekonomska demokracija te razni oblici lijevog političkog aktivizma.

Festival završava sutra u 22 sata, kada slijedi koncert zagrebačkog melodic harcore benda Kriva istina, austrijskog punk benda Skinpin, zagrebačkog -beat/hardcore punk grupe Disbaja i zagrebačkog speed punk sastava EkeBuba. (Zoran ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter