Pulski akvatorij othrvao se 30-godišnjem zagađivanju

Za sada se otpadne vode čiste samo kroz grube rešetke pročistača na Valkanama (M. ANGELINI)
Za sada se otpadne vode čiste samo kroz grube rešetke pročistača na Valkanama (M. ANGELINI)

Grad Pula ima obvezu do kraja 2018. godine izgraditi novi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. U skladu je to s usvojenim vodnokomunalnim direktivama Europske unije.

Hrvatske vode su dosad odredile projektni zadatak i formirale projektni tim te objavile natječaj za iskazivanje interesa potencijalnim zainteresiranim izvođačima radova, a neki su se već i javili.

Do kraja ovog mjeseca ili početkom ožujka najpovoljniji će biti poznati, a potom se očekuje i raspisivanje natječaja, ishodovanje dozvola i početak radova na novom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda.

U sklopu priprema za izradu nove studije o utjecaju na okoliš sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda grada Pule, Herculanea je izradila izvještaj o stanju prirode i okoliša u akvatoriju grada, da bi se dakle utvrdilo to nulto stanje.

Direktor Herculanee Igor Stari veli da je prošlog je ljeta ispitivano stanje okoliša i prirode u pulskom akvatoriju, i to usred ljeta, dakle na vrhuncu turističke sezone, kada su onečišćenja i količine otpadnih voda na vrhuncu.

- Iako se kvaliteta morske vode na pulskim plažama redovito prati i objavljuje na web-stranicama Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, ova su ispitivanja posebno zanimljiva jer obrađuju upravo okoliš u radijusu utjecaja postojećeg podmorskog ispusta. Temeljem natječaja povjerena su Institutu "Ruđer Bošković", a obavljena su pod stručnim vodstvom dr. Sandija Orlića, kaže nam direktor Stari.

- Postojeći podmorski ispust već gotovo trideset godina ispušta otpadnu vodu kilometar i pol od kopna, do dubine od 36 metara. Istraživanja obavljena ljetos pokazala su da je čak i nad samim mjestom ispusta, zahvaljujući izvrsnom položaju, dubini i strujama mora, voda izvrsne kvalitete, kaže direktor Herculanee.

Zaključak je da i nakon gotovo 30-godišnjeg ispuštanja otpadnih voda na lokaciji u sredini zaljeva Brankoras, ovo područje i dalje spada u kategoriju čistih ekosustava. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter