Pulski aerodrom jedini potpuno prilagođen Schengenu


Sezona letenja u pulskoj Zračnoj luci je krenula, a pulski aerodrom u novu turističku sezonu ulazi s kompletno rekonstruiranim dijelom zgrade za prihvat putnika u i izvan Shengenskog režima te novim sadržajima u prostorima za međunarodni promet. Putnike koji su na Uskrs u Pulu stigli prvim međunarodnim letovima iz Londona, dočekao je kompletno renovirani suvremeni terminal koji sad svojim izgledom, nakon dugog niza godina, konačno nalikuje modernom terminalu kakvi se mogu vidjeti u svijetu. U tom dijelu zgrade zračne luke, zbog kompletne promjene podova, stropova, stolarije i nanovo obojanih zidova, stječe se dojam da je terminal sad mnogo prostraniji.

U sve investicije vodstvo aerodroma krenulo je u zimskoj pauzi, a po riječima direktora Zračne luke Svemira Radmila u te su zahvate uložili 4,5 milijuna kuna vlastitih sredstava.

- Međunarodni odlazak smo prilagodili Schengenu i u ovom trenutku mi smo jedni aerodrom u Hrvatskoj koji je u potpunosti prilagođen Schengen prometu. Da primjerice sutra krene njegova primjena, mi smo u potpunosti spremni za prihvat putnika. Trenutno cijeli taj prostor još treba pregledati nadležna inspekcija Europske unije koja će u lipnju, uz pulski aerodrom, obići i aerodrome u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku. Cijeli taj projekt smo napravili na modularan način tako da možemo kombinirati dio za schengen i non schengen, - kaže Radmilo.

Naglašava da su svi radovi završeni, a tehnički prijem očekuju idućeg tjedna. Ove pak nedjelje u Pulu dolaze dva zrakoplova iz Londona, a u petak je sezonu letenja otvorio Ryanair letovima iz Bruxelessa. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter