Pulski aerodrom ima 7% manje putnika nego lani

Ove godine duža sezona letenja (N. LAZAREVIĆ)
Ove godine duža sezona letenja (N. LAZAREVIĆ)

Od početka godine u pulskoj Zračnoj luci ostvaren je ukupan promet od 238.165 putnika, a do sredine ovog mjeseca na aerodromu je ostvareno 4.758 zrakoplovnih operacija. No gledajući podatke na razni prošle godine, vidljiv je pad prometa putnika za 7,6 posto dok je zrakoplovnih operacija manje za 3,1 posto.

Potvrdio je to direktor Zračne luke Svemir Radmilo, rekavši da je razlog pada prometa isključivo iznenadno otkazivanje cijele serije letova zrakoplovne kompanije Ryanair na liniji Pula - Pariz Beauvais, koja je, istaknuo je lani doprinijela ukupnom prometu od 14.072 putnika i 100 zrakoplovnih operacija.

Duža sezona

- Isto tako, osjetan je i pad prometa putnika iz Rusije od čak 46,4 posto, odnosno na aerodrom je stiglo 18.785 ruskih putnika manje kao i  8,4 posto manje ukrajinskih putnika. Osim osjetnog pada prometa putnika iz Rusije, pad prometa putnika, kao direktna posljedica ukidanja letova za Pariz, osjetio se na tržištu Francuske od 52,2 posto, kao i ukidanje letova u predsezoni za Oslo zrakoplovne kompanije Ryanair, kazao je Radmilo. No s druge strane, ističe, porast prometa vidljiv je na tržištima Velike Britanije, Finske, Italije i Švicarske.

- Naime posljedica je to ugovaranja novih letova iz Velike Britanije (Easyjet i Norwegian - London Gatwick, Thomson Airways - Bristol), zatim Finske (Norwegian - Helsinki), Italije (Vueling - Rim), te Švicarske (Intersky - St. Gallen) pa je na tim tržištima ostvaren rast prometa. Također, veći faktor popunjenosti zrakoplova i dodavanje novih tjednih frekvencija, rezultirao je rastom prometa prema Njemačkoj (12,8 posto), Švedskoj (3,8 posto), Belgiji (11 posto), Nizozemskoj (11,6 posto) i Srbiji (7 posto), istaknuo je Radmilo.

Što se tiče kolovoza, do sredine mjeseca kroz pulski aerodrom stiglo je ukupno 46.758 putnika u ukupno 720 zrakoplovnih operacija, što čini rast ukupnog prometa putnika od 10,5 posto s obzirom na isto razdoblje lani. Imajući u vidu nove letove, ali i gubitak prometa iz Rusije, Francuske i Ukrajine, tijekom kolovoza u Zračnoj luci očekuju porast broja putnika od oko 5 posto, odnosno oko 87.000 putnika i 1.350 operacija.

Treba napomenuti, da su nove linije ugovorene do kraja listopada. Tako će kompanija Easyjet zadnji let prema Londonu imati 31. listopada, dok je zadnji let Norwegianom također prema Londonu, planiran 18. listopada, a let prema Oslu 24. listopada.

-Uz to zrakoplovna kompanija Ryanair najavila je letove i prvog tjedna u studenom prema Frankfurtu (Hahn), a zadnji let planiran je 3. studenog, a prema Bruxellesu (Charleroi) čak 9. studenog. Također, kompanija Germanwings zadnji let prema Koelnu planira 22.listopada. Upravo radi novih i dodatnih letova tijekom listopada, s pravom očekujemo rast prometa tijekom posezone uspoređujući se s prošlom godinom, veli Radmilo.

Već sadašnje statistike ne idu u prilog ovogodišnjim očekivanjima o konačnom broju putnika. Naime, prema procjenama ove je godine u pulsku Zračnu luku trebalo stići oko 400 tisuća putnika, no prema svemu sudeći, bit će ih manje.

Manji broj Rusa

-Kako smo i najavljivali, brojku od 400 tisuća putnika trebali smo dosegnuti uz uvjet da se putnici iz, i prema Rusiji, zadrže na barem istoj razini kao i prethodne godine kada ih je bilo 60 tisuća, no nažalost mi ćemo opet imati pad od otprilike 30 tisuća putnika. Obzirom na taj pad, očekujemo da ćemo ove godine biti na prošlogodišnjoj razini kada je u zračnu luku stiglo oko 380 tisuća putnika. Još jednom napominjem da smo doveli novih u protekle tri godine s tržišta Rusije, Ukrajine i Bjelorusije izgubili negdje oko 150 tisuća  putnika, što znači da smo u protekle tri godine 150 tisuća putnika. Nažalost, ni s tim novim putnicima, mi smo još uvijek na istoj brojki od 380 tisuća putnika, zaključuje Radmilo.

Najviše putnika dolazi s britanskog tržišta

Gledajući prema državama, vidljivo je da je ove godine najviše bilo gostiju iz Velike Britanije. Naime, iz te je zemlje u pulsku zračnu luku zasad stiglo 71.214 putnika, što je povećanje broja putnika za 14,7 posto. Slijedi Njemačka s ukupno 32.383 putnika i rastom od 12,8 posto. Iz Rusije je ove godine stiglo 21.658 putnika, što je pad od čak 46,4 posto. Pad od 14,5posto bilježi i Norveška iz koje je doputovalo 20.620 putnika, a rastuće tržište je Belgija iz koje je u Pulu stiglo 15.048 putnika što predstavlja rast od 11posto. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter