Pulski aerodrom gubi trecinu putnika?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema Akcijskom planu Vlade o integralnom upravljanju granicom Republike Hrvatske, strateškom dokumentu u pregovorima za pristupanje EU-u, izravni zracni promet sa zemljama izvan schengenskog prostora odvijat ce se preko zracnih luka u Splitu, Dubrovniku i Zagrebu, cime bi pulska zracna luka mogla izgubiti cak trecinu svih pristiglih gostiju.

To je receno na konferenciji za novinare koju su u sjedištu Županije održali Ivan Jakovcic, direktor pulske Zracne luke Bruno Rogovic, direktor županijske Turisticke zajednice Tomislav Popovic, predsjednik Nadzornog odbora Zracne luke Pula Valerio Drandic te pulski i porecki gradonacelnici Boris Miletic i Edi Štifanic. Župan je od Vlade zatražio da pulska luka zadrži medunarodni status da bi se sprijecile katastrofalne posljedice za istarski turizam.

"Zracna luka Pula apsolutno mora sacuvati medunarodni status, o cemu cu upozoriti predsjednicu Vlade Jadranku Kosor, nadležne u Hrvatskoj, ali i u Europskoj komisiji. Cinjenica je da bi ukidanjem medunarodnog statusa u velikoj mjeri izgubili goste iz Rusije, Ukrajine, Velike Britanije i Irske, a procjenjuje se da bi Istra takvim Vladinim prijedlogom mogla izgubiti i do milijun nocenja godišnje", rekao je Jakovcic.

Naglasio je da Vlada ocito nije razmišljala o strukturi gostiju koji dolaze u Istru te da cak 50 posto svih ruskih i ukrajinskih gostiju u Hrvatsku dolaze upravo preko pulskog aerodroma. Župan je zatražio da se odmah pripremi akcijski plan povecavanja putnika preko pulske luke te dodao da ministarstvo Božidara Kalmete o pulskom aerodromu želi razgovarati samo kada treba nekoga smijeniti, ali ne i kada treba dati novac.


Podijeli: Facebook Twiter